MESEČNA INFORMACIJA DECEMBER 2021

V petek, 21.12. 2021 bomo zaključek leta v vseh enotah proslavili s petjem, plesom, zabavo, obiskom Dedka Mraza s spremstvom, skupnim voščilom zaposlenih in skavtsko poslanico zagorskih Skavtov

V  PETEK, 24. 12. 2021 BO ODHOD AVTOBUSA

NA ŽELJO UPORABNIKOV

OB 13:00 URI.

Z DELOM PONOVNO PRIČNEMO V PONEDELJEK,

3. 1. 2022.

Vstopili smo v zadnji mesec leta 2021. Vse mesece nenavadnega in zahtevnega leta 2021 smo se trudili, da bi se vse kar je povezano z virusom SARS-CoV-2, kar najmanj dotaknilo našega ustaljenega načina življenja, ki smo ga bili vajeni, preden smo se spoznali s to epidemijo, ki se je razširila po celem svetu. Živimo v zahtevnih pogojih in drugačnih časih. VDC-jevci smo hitro spoznali, da ne gre čakati, da bo nekdo  pritisnil na gumb in bo spet vse tako kot je bilo. Iskali smo način, da bi čim prej prejeli cepivo.  Ne glede na vse, kar kroži po medijih in med ljudmi  verjamemo, da cepivo zagotavlja varnost do te mere, da smo bili lahko od marca naprej ves  čas odprti z upoštevanjem vseh ukrepov in vpeljavi ločenih mehurčkov.

V enotah bivanja med stanovalci nismo imeli nobene okužbe, nobene sive in rdeče cone, pri čemer smo redka, če ne edina izjema v Sloveniji. Za to gre zahvala zaposlenim, pa tudi stanovalcem s svojci, ki smo se dosledno držali dogovorov, v dobro vseh nas. Izpeljali smo pomladovanje na Ribnici na Pohorju za naše stanovalce, ki so med vsemi najbolj občutili omejitve in ukrepe s katerimi smo  varovali njihova življenja. Na žalost se po mnogih bivanjskih enotah po Sloveniji ni vse izšlo  s srečnim koncem. Neizmerno smo Vam ob koncu leta hvaležni za vašo podporo in razumevanje. Verjemite, ni nam bilo lahko  omejevati stike s svojci, starši, prijatelji. Je že res da smo iskali nadomestno komunikacijo, videoklice, obiske na daljavo, sprejemanje paketov za stanovalce, vendar nič ne more nadomestiti odhoda domov, sproščenega pogovora, objema…

Zahvaljujoč veliki precepljenosti med uporabniki in zaposlenimi smo si upali organizirati najštevilčnejše letovanje  doslej, saj nas je vseh skupaj v morskih dogodivščinah uživalo kar 140. Dogodkov je bilo toliko, da smo jih komajda sproti objavljali. Težko bi izpostavili, kateri izmed dogodkov je bil najpomembnejši. Potrditev sprememb ustanovitvenega akta in preimenovanje VDC Zagorje v VDC Zasavje po 10 letnem trudu, gradnja prizidka, razvoj in preizkušanje podpornih storitev S teboj lahko…, ki bodo v prihodnosti uporabnikom omogočale življenje v domačem okolju in ne v instituciji, prejem zlatega priznanja Zasavske gospodarske zbornice za inovacijo gradimo vključujoče, inovativno in povezano (VIP) Zasavje, priznanje zasavske gospodarske zbornice za prispevek na področju inovativnosti za spopadanje z epidemijo Covid 19 ter prejem nacionalnega  priznanja Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijski izziv, pri premagovanju epidemije s Covid 19 ter najboljše slovenske inovacije 2021 po izboru javnosti. Hvala tudi za vaše glasove.

Evropski projekti so nam kljub ogromni birokraciji postali stalnica, saj lahko na ta način pomembno prispevamo k dvigu kakovosti življenja in dela naših uporabnic in uporabnikov. Res so bili nepozabni trenutki, ko so se naše uporabnice v spremstvu kandidatk za Miss Slovenije 2021 sprehodile po modni pisti, ki smo jo v ta namen pripravili kar pred našim VDC-jem. S sodelovanjem še vedno nadaljujemo. Polfinalistke za Miss Slovenije 2022 so nas obiskale v prazničnem decembru in skupaj smo postavili VIP VDC novoletno jelko. Vsak je obesil svoj okrasek. Dekleta so za vsakega uporabnika in zaposlenega prinesla ročno izdelano voščilnico, ki jo uporabniki prejmejo v novoletnem darilu.

NEKAJ NAŠIH SLIK

Litijska dnevna enota ima 100% precepljenost uporabnikov in zaposlenih. Lepo so se vključili v lokalno okolje, iz dneva v dan postajajo vse bolj prepoznavni po svoji srčnosti, marljivosti in iskanju novih možnosti in priložnosti v okviru različnih projektov, s katerimi bogatijo svoj vsak dan ne le uporabnikom, ampak tudi lokalnemu okolju.

Na sistemski ravni je naša direktorica Špela skozi vse leto sodelovala v delovni skupini za pripravo novih normativov socialnovarstvenih storitev, za katere upamo, da bodo, ko bodo sprejeti imeli za podlago uporabnikove dejanske zmožnosti in potrebe in ne  neke kategorizacije, ki so pri nekaterih uporabnikih stare že več kot 40 let in resnično ne odražajo njihovih dejanskih potreb.

Po dolgem času nas je obiskal minister za delo Janez Cigler Kralj in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. 10. leto zapovrstjo smo ozaveščali o zdravem odnosu do sebe in narave in 10. tek in hojo za upanje izvedli kot VIP poti do zdravja. Odziv je bil skoraj tako številčen kot včasih, ko smo se 1. oktobra družili v Europarku.

Za piko na I pa je premiero doživel tudi naš muzikal S teboj lahko, katerega si bodo lahko vsi uporabniki  po mehurčkih ogledali v predprazničnih dneh. V 2022 pa ga bomo postavili tudi na zasavske odre.

Navedli smo le nekaj drobtinic. Leto 2021 je bilo resnično aktivno, burno, nepredvidljivo, polno takšnih in drugačnih težav, ki so se včasih na prvo žogo zdele nerešljive, vendar smo jih skupaj z zaposlenimi in vašo podporo in zaupanjem uspešno premagovali.

Življenje tako hitro brzi mimo nas, da se včasih  v tej dirki pozabimo zahvaliti za vse vaše prijazne besede, spodbude, predloge, kako smo lahko še bližje vam in delamo dobro za uporabnike.

Sr(e)čno leto 2022

V letu 2021 smo tako, kot smo zapisali v lanskem voščilu šli resnično »od trnja do zvezd«.

Da ne bomo preveč dolgovezili nam je tudi letošnja poslanica Lučke miru, ki nam jo bodo pred obiskom enega izmed decembrskih dobrih mož zaželeli Zagorski Skavti, ogrela srce.

“V začetku je beseda.”
Lepa beseda v začetku lepega, grda v začetku grdega. Saj z besedo nekoga rešimo ali pokončamo, ranimo ali ozdravimo.

Danes pa je malo lepih besed, malo vljudnosti. Morda je zato med nami toliko jeznega, toliko grdega, toliko teme.

Zato bi vam danes radi dali lepe besede, “Hvala”, “Oprosti” in “Rad te imam”. To so luči, ki uničujejo temo in tiho povejo, da smo vsi ljudje.

Primi v roko to Luč in besedo. Osvetli prostore, govori lepo. In reci si, preden te tema zajame,

“Človek, ne jezi se.”



Informacijo pripravila: Heda KOVAČ
Direktorica VDC Zasavje: dr. Špela REŽUN

Like this:

Skip to content