V ponedeljek 12.6.2023 smo imeli 2.srečanje za svojce v letu 2023. Smo v času vrtoglavih sprememb, ko se je še Ministrstvo za delo družino in enake možnosti razdelilo na dodatno Ministrstvo za solidarno prihodnost, ko je do konca leta 2023 nujno potrebno ne samo dogovoriti in uskladiti, temveč tudi sprejeti prenovljen Zakon o dolgotrajni oskrbi…

Na prepihu je celotna socialna zakonodaja, na prepihu je Zakon o osebni asistenci, v sistem se umeščajo storitve socialnega vključevanja, ki sploh uporabnikom, ki bivajo samostojno omogočajo neodvisno in polno bivanje v skupnosti. A potrebno je prilagoditi število ur podpore potrebam uporabnikov.

Direktorica Špela na srečanju poudari, da si tudi sama s svojim sodelovanjem v različnih delovnih skupinah, prizadeva, da se našim uporabnikom pravice uredijo tako, da vsaka odrasla oseba z intelektualno oviro dobi dovolj ur podpornih storitev glede na individualne potrebe, za čim večjo vključenost v družbo, neodvisnost, normalizacijo življenja, ne glede na to kje, kako in s kom živijo. 

Tako kot imamo mi pravico, da se svobodno odločamo o pomembnih in manj pomembnih stvareh, ki se nam (pre)pogosto zdijo samoumevne, je prav, da jo imajo tudi naši uporabniki. Uporabniki so za nas enakovredni sogovorniki, s svojimi željami, predstavami, ter jih podpremo tam, kjer sami ne zmorejo.

Za enakovredno vključevanje v družbo je predpogoj, da se v svojem telesu dobro počutimo, da smo zdravi in aktivni po svojih zmožnostih.

V VDC-ju zato tudi po končanju projekta Širimo VIP Zasavje nadaljujemo z rednimi  skupinskimi kineziološkimi vajami, z uporabniki, ki imajo težave s prekomerno težo so se izdelali individualni načrti vadbe, redno hodimo na sprehode, vrstijo se specialni treningi za posamezne discipline za udeležbo na tekmovanjih v okviru Specialne olimpijade. Naši trije uspešni nogometaši so trenutno na svetovnih poletnih igrah v Berlinu, kjer zastopajo barve naše države.

Za čim bolj zdrav način življenja uporabnikov pa je nujno potrebno naše vzajemno sodelovanje. Zelo pomembna je uravnotežena prehrana skozi cel dan. Trije polnovredni obroki z dvema vmesnima manjšima prigrizkoma kot malica. Naš dosedanji čas malice tega ne zasleduje, naredili smo primerjavo z ostalimi VDC-ji in prišli do ugotovitve, da ostali izvajalci storitve varstva, vodenja in zaposlitve pod posebnimi pogoji, na podlagi Pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev zagotavljajo en večji topel obrok na sredini dneva kot kosilo, prej pa je seveda potrebno poskrbeti za hranljiv zajtrk. Zavedamo se, da je vsaka družina individualna, s svojimi navadami, neko vpeljano rutino in da bi jo sprememba ure malice, spremenila. Kljub temu zasledujemo cilj, da bi čas malice prestavili na kasnejši čas, ker bi bilo to bolj zdravo za uporabnike. Prva skupina vozačev, ki odhajajo domov, bi  imela malico-kosilo ob 11.00. Stanovalci, ki vsi brez izjeme zjutraj zajtrkujejo (so se tako navadili), pa bodo imeli čas kosila zadnji – nekje okrog 12.00 ure. Seveda pa je pomembno, da uporabniki zjutraj pred odhodom v VDC pojedo zajtrk. Nekaj  uporabnikov zjutraj prejema terapijo – vsaj eno uro pred obrokom in je potem časovno težko uskladiti, da pred odhodom še pojedo zajtrk doma. Priporočljivo bi bilo, da si ti uporabniki zajtrk vzamejo s seboj v VDC in ga potem v odmoru, ki je bil prej namenjen malici tudi pojedo.

Ne želimo stvari spreminjati brez vašega mnenja in mnenja uporabnikov. Uporabniki na rednem mesečnem sestanku SO SE S PREMIKOM URE TOPLEGA OBROKA STRINJALI, vas pa za vaše mnenje prosimo v spodnji anketi:

           V IMENU SVOJEGA SINA/HČERKE, VAROVANCA/VAROVANKE               

  1. SE STRINJAM, DA SE ČAS MALICE PRESTAVI NA 11.00 URO

  

  1. SE NE STRINJAM, DA SE ČAS MALICE PRESTAVI – ŽELIM DA OSTANE TAKO KOT JE ob 9.30

Druga zelo pomembna zadeva je načrtovanje praznovanja 40 – obletnice delovanja varstveno delovnega centra Zasavje. Želimo si, da bi bilo praznovanje, ki bo 6.1.2024 v Športni dvorani v Zagorju naš skupni praznik. Praznik razvoja, druženja, povezanosti, vključevanja. Svojci ste zelo pomemben člen v naših skupnih prizadevanjih, da uporabnikom omogočamo, kar se da polno, smiselno življenje, kljub njihovim omejitvam. Dragocene so nam vaše izkušnje, vaša doživljanja, ki prepogosto ostajajo skrita v vas samih. Hvaležni bomo, če boste vaše izkušnje delili z nami, jih prelili na papir, ali pa osebno povedali in jih potem skupaj zapišemo in izdamo v posebni izdaji ali publikaciji. Če pa bi želel kdo kot svojec nastopati, biti vključen v točko same prireditve s plesom, petjem, deklamacijo… pa nam to tudi prosim sporočite.

Verjamemo, da vaša prehojena pot lahko pomaga marsikateri mladi družini ali posamezniku, ki se na začetku »drugačne« lepe, a zelo zahtevne poti srečuje  z mnogimi vprašanji brez odgovorov. Zgodbe ali pogovor naslovite na Hedo, s katero se potem individualno dogovorite  za realizacijo.  Skratka zelo dobrodošli predlogi, ideje, ne samo za 6.1.2024, ampak tudi za vsak dan 🙂

Informacijo pripravila:  Heda Kovač

Direktorica VDC Zasavje: dr. Špela  REŽUN

Kategorije: Novice

Skip to content