MESEČNA INFORMACIJA - OKTOBER

Tole bo spet ena tistih suhoparnih informacij, ki jih nimam prav nič rada. A tako je. Ko sem se prejšnji teden pogovarjala z eno izmed »jaz vas imenujem kar mojih mam« 🙂 sem  ji dejala, da moram napisati mesečno informacijo pa enostavno ne vem, kaj naj napišem. Pa mi pravi:«Kaj lepega napišite.«  

Ja, prav res, kaj lepega bi se nam vsem prileglo v teh dneh, ko naša dnevna enota ostaja zaprta, ko vsak dan z grozo strmimo v novico, koliko oseb se je na novo okužilo s kugo tega stoletja. Pa če smo se pred dobrim mesecem spraševali in na tihem razmišljali o teorijah zarote, za to sedaj resnično ni več prostora. Enostavno  NI! Covid 19 je našel tudi nas je v izjavi za javnost pred časom zapisala naša direktorica Špela. In res me žalosti, ko včasih zvečer prebiram najrazličnejše spletne objave povsem nepoznanih in poznanih ljudi, ki še vedno razmišljajo, da so jim kršene pravice, če si nadenejo masko in se držijo priporočil in s tem ravnajo odgovorno in častno. Nihče si lažjega ali težjega poteka bolezni ne izbere sam. In bolezen res ne izbira. Že preden je virus potrkal na naša vrata smo se držali vseh priporočil, ravnali odgovorno, ves čas razmišljali kje še imamo šibke točke, da bi preprečili vnos. Iskati krivca in krivdo valiti na nekoga je v tej situaciji brezpredmetno.

Hudo nam je, ko se pogovarjamo s starši katerih otroci – naši uporabniki okužbo s Covid19 prebolevajo v bolnišnici. Stopimo že skupaj in zaščitimo najranljivejše med nami. Sprašujem se ali  mora res zboleti nekdo od naših najdražjih, da bomo začeli drugače razmišljati? Strnimo že enkrat vrste in preženimo ta virus – da se bomo lahko družili, posedali v kavarnah, objeli tiste, ki jih imamo radi, ponočevali,  brez skrbi hodili na sprehode. Tudi  naši stanovalci močno pogrešajo svoje domače in prav tako domači pogrešajo njih.

Glede na slabo epidemiološko situacijo v okolju se dnevna enota VDC Zagorje do izboljšanja stanja, skladno s priporočili zdravnikov, ne bo v celoti odprla, saj ne moremo zagotavljati varnih poti za enoto bivanja v isti stavbi v mansardi.

S ponedeljkom, 26.10.2020 smo prejeli tudi usmeritve pristojnega ministrstva MDDSZ, da se storitve vseh dnevnih enot VDC začasno omejijo na nujna varstva ter podporo na daljavo. Zaradi tega poleg dnevne enote v Zagorju, tudi v enoti VDC Litija, od ponedeljka, 26. 10. 2020 dalje do novih usmeritev MDDSZ, izvajamo prilagojene oblike storitve. Dosegljivi smo vam za vse dodatne informacije in podporo na znanih številkah, ne glede na vikend.​

Vse uporabnike, ki so doma, mentorji redno kličejo,  in se dobivajo na e-srečanjih s tistimi, ki si to želijo.

Spoštujmo predpisane ukrepe, gibajmo se predvsem v naravi, ostajajmo optimistični in v primeru poslabšanja počutja, zdravstvenega stanja nemudoma kontaktirajmo svojega osebnega zdravnika.

Za nujna varstva prosimo, da pokliče vsak sam Hedo na številko 051 334 860, da se individualno dogovorimo kako bo potekalo varstvo. 100% varnosti ni. Lahko vam zagotovimo, da se zaposleni maksimalno držimo vseh ukrepov, vsi, ki trenutno delajo neposredno z uporabniki so bili pred nastopom dela še enkrat testirani, tako, da skušamo storiti vse, da obvarujemo uporabnike, ki so nam zaupani v storitev. Storimo lahko le tisto na kar imamo vpliv.

 

Pomembno se nam zdi, da vas informiramo tudi o možnosti brezplačnega cepljenja proti gripi. Nekateri to prakticirate že vrsto let, drugi manj. Pomembno je, da sami pretehtate kaj so koristi in kakšna so tveganja ter se odločite in posvetujete z izbranimi osebnimi zdravniki. Letos se strošek cepljenja krije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine sodijo pa tudi naši uporabniki in starejši. Strah nas je, da bi naenkrat zboleli tako za virusom gripe kot za Covid19. Odločitev za ali proti pa je prepuščena vam. Zaposleni se bomo v veliki večini tudi sami odločili ZA cepljenje.

Kot smo vam že sporočili že potekajo določene aktivnosti v okviru projekta S teboj lahko. Z nekaterimi uporabniki v projektu smo že izdelali individualne načrte, vsi dogovori o vključitvi v projekt čakajo, da jih uporabniki in zakoniti zastopniki podpišejo. Videli bomo kakšna bo situacija glede odprtja in če bo vendarle trajalo predolgo, bomo podpise pridobili neposredno z vnaprej dogovorjenimi obiski. Z določenimi posamezniki pa tudi že potekajo prve aktivnosti v projektu.

Vsi naši stanovalci tako v enoti Ribnik 1 in 2, kot v enoti Podvelnarji so zdravi, vsa opravljena testiranja so bila na srečo negativna in srčno si želimo, da tako tudi ostane. Glede na to, da zunaj niso več primerne temperature za  delo, smo v enoti Ribnik preuredili kletne prostore v delavnico, kjer imajo uporabniki možnost kooperacijskega dela. Če bi jim želeli predati kakšen paket, priboljšek ali kaj podobnega lahko to storite, da pokličete Hedo na znani kontakt, prinesete stvari zapakirane  – po možnosti naj že doma stojijo 3 dni in jih dostavite na upravo zavoda – po vnaprejšnjem dogovoru.

Verjamemo, da bomo z doslednostjo, povezanostjo in dobrim medsebojnim sodelovanjem premagali vse izzive, ki jih prinašajo ti negotovi časi. Seveda pa lahko tudi sami kadarkoli pokličete na znane številke.

Mesečni informaciji prilagam vprašalnik z oceno tveganja, ki ga shranite za takrat, ko vas bomo obvestili da se dnevna enota ponovna odpira in da nam boste vprašalnik, ki ga lahko natisnete tudi iz naše spletne strani pošljete. Do takrat pa ga hranite.

Še vedno pa vabljeni, da skladno z vsemi ukrepi opravite POTI DO ZDRAVJA. Se prijavite preko spletne strani in na koncu prijave posredujete kakšen foto utrinek iz opravljene poti, ki je lahko kjerkoli, samo da je v naravi in da je varno.

Mogoče je slučaj ali pa tudi ne, da sem za začetek in konec namesto lepe zgodbe izbrala pesmi pozitivke Blanke Tacer.

V mislih smo z vami in hvala vsem, ki nas podpirate.

Informacijo pripravila: Heda KOVAČ

Direktorica VDC Zagorje ob Savi: dr. Špela REŽUN

Like this:

Skip to content