Leto dni nazaj smo se pred našim zimovanjem vsi spraševali, kaj, kako, ali sploh gremo, je tale Covid resnica ali farsa? Sprejeli smo tveganje, da bo vse v redu in v velikem številu odšli na zimovanje. In še danes se z veseljem spominjamo zadnjih brezskrbnih, lepih dni na Ribnici na Pohorju. Na žalost pa se je po prihodu iz zimovanja, 13. 3. 2021, naše življenje začelo korenito spreminjati.

Pogosto smo se ustavljali ob razmišljanjih česa vse ne moremo, česa ne smemo. A zasavski VDC-jevci smo se prilagodili in se osredotočili na to, kaj pa vendarle lahko naredimo, da kljub vsemu čim bolj normalno naprej živimo. In z dobim medsebojnim sodelovanjem, povezovanjem, zaupanjem uporabnikov, zaposlenih in svojcev živimo kljub epidemiji naprej. Zasavski VDC deluje za vse, ki si vključitve želijo. Delujemo v 7 mehurčkih. Vsak mehurček ima svoj vhod, svoje sanitarije in svoj način prihoda, da se uporabniki kar najmanj mešajo med seboj in če bi prišlo do okužbe, je tako v izolaciji 10 dni oz. do razjasnitve epidemiološke slike samo en mehurček. Za vse uporabnike, ki so še doma, izvajamo prilagojene storitve na daljavo, z individualnimi obiski, če jih seveda želite.


Če bi kdo od tistih, ki ste še doma želel, da se vključi v storitev v VDC-ju naj kontaktira:

Za dnevno enoto Zagorje – Hedo 051 334 860

Za dnevno enoto Litija – Boštjana 040 236 744

da se individualno dogovorimo, kako bo potekala vključitev v VDC in vsa logistika, glede na prostorske, kadrovske, varnostne pogoje, ki jih moramo upoštevati, zaradi Covid-19.


Pogosto se pojavlja vprašanje, kdaj bodo uporabniki dnevnih enot cepljeni z drugim odmerkom cepiva. Uporabniki v enoti Zagorje so bili s prvim odmerkom cepiva cepljeni, 11. 2. 2021, v enoti Litija teden dni kasneje. Za cepivo Astra Zeneca je priporočljivo, da se  z drugim odmerkom cepi čim kasneje, nekje do 9 – 12 tednov, da se doseže najboljša zaščita.

Epidemiološka slika v zasavskih občinah se ponovno slabša, zato vas še enkrat prosimo, da ste PREVIDNI, DOSLEDNI IN POŠTENI DO SEBE IN DO VSEH OSTALIH, ostajate doma, če se slabo počutite, ali je kdo v istem gospodinjstvu bolan. V nasprotnem primeru bomo morali zaradi varnosti vključevanje v VDC ponovno krčiti in omejevati število vključenih uporabnikov v nujnem varstvu.

Za vse, ki obiskujejo VDC veljajo pravila, ki jih pišemo že eno leto. Če je uporabnik bolan, pa četudi gre samo za virozo ali nahod, slabo počutje, ki smo ga prej praktično preboleli stoje, ostane uporabnik doma.

Če greste v tujino, na tabore, morje… za vse še vedno velja pravilo, da se ostane 10 dni doma, da sigurno nevarnost okužbe mine.

Nič ne pomaga, če gre nekdo takoj naslednji dan po nekem tveganem dogodku na hitri test, saj je inkubacijska doma tam nekje 7 dni od stika do izbruha. To imejmo v mislih in lahko ne glede na okoliščine dokaj varno delujemo tudi v naših dnevnih enotah, brez stalnega zapiranja.

Še vedno se lahko vsi uporabniki vključujete v različne interesne aktivnosti na daljavo, tako tisti, ki ste še doma, kot tisti ki ste že vključeni nazaj v VDC. Če tega še nimate in bi si želeli spremljati tudi naše popoldanske aktivnosti pokličite svojega mentorja, da vam pomaga pri vzpostavitvi povezave, da boste lahko sledili aktivnostim na daljavo na povezavi: https://meet.google.com/kgi-dgxe-zen

Stanovalci v naših enotah bivanja so bili cepljeni že z obema odmerkoma. Delno so se tako sprostili varnostni ukrepi. Sedaj je ponovno možnost obiskov stanovalcev od ponedeljka do sobote, z  obvezno predhodna najavo pri Hedi. Stanovalci so se zelo razveselili tudi ponovnega obiskovanja trgovin, sicer v spremstvu zaposlenih. Veselje jih je pogledati, kako si samostojno izberejo priboljške ali oblačilo, ki ni kupljeno preko spleta. Vreme nam je za še sicer zimske mesece zelo naklonjeno, tako da stanovalci precej časa izkoristijo za sprehode, krajše izlete in nabiranje vitamina D za dobro počutje, odpornost.

Kljub cepljenju moramo biti še vedno previdni, upoštevati varnostne ukrepe – maske, razdalja, umivanje rok, razkuževanje, zračenje…, saj so z novimi različicami virusa prišle dodatne neznanke v možnostih okužb, kljub cepljenju.

25.2.2021 smo imeli redno sejo Sveta zavoda, ki je obravnavala Poročilo za leto 2020, seznanili smo jih z načrtovanimi aktivnosti za letošnje leto. Našo investicijo – izgradnjo prizidka smo prijavili v okviru projekta React-EU in s tem kandidirali na razpisu za pridobitev evropskih sredstev za celotno ocenjeno vrednost investicije 633.000 EUR. Poleg ločitve čistih in nečistih poti želimo z izgradnjo prizidka izboljšati varnost s požarnim stopniščem za stanovalce, stanovalcem v mansardi, ki zaradi slabšega zdravstvenega stanja težko pridejo na dvorišče omogočiti dostop do svežega zraka v obliki terase, pridobiti dodatne prostore za varne razdalje med uporabniki v storitvi vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji ter dodatne prostore za individualne obravnave, koordinacijo podpornih storitev v skupnosti in usposabljanje za samostojno življenje.

Z razvojem podpornih storitev v skupnosti v okviru pilota S teboj lahko…  bomo tudi v letu  2021 krepili  uporabnikove zmožnosti, kaj vse lahko storijo sami  in kaj je tisto, česar res ne zmorejo in potrebujejo podporo in vodenje. Vse o projektu podpornih storitev »S teboj lahko si lahko ogledate na naši spletni strani https://vdc-zasavje.si/projekt-s-teboj-lahko/  ali na našem fb profilu, ki ga dnevno bogatimo z utrinki iz naših druženj in aktivnosti. Pri pisanju osebnih načrtov se pogosto odkrijejo želje, ki jih starši včasih enostavno prezremo ali zaradi pomankanja časa, ali zaradi tega, ker želimo naše otroke pretirano zaščititi. A brez tveganja in zaupanja v zmožnosti svojega otroka, vzpodbujanja njegove samostojnosti, kjer jo zmore ni možnosti za njegovo kakovostnejše življenje, kot si ga sam želi… In ravno tu, na tem področju je pomembno, da vsi skupaj naredimo korak naprej.

Kljub epidemiji se bomo trudili  in ob upoštevanju varnostnih predpisov skušali kar najbolje delovati tako z zagotavljanjem delovne aktivnosti za uporabnike, ki so dnevno prisotni in za stanovalce, ki delo opravljajo še vedno v enotah bivanja. Za vse uporabnike, ki ostajajo doma je še vedno možnost obiskov, druženj na prostem ter vključitev v aktivnostih, ki potekajo na daljavo. Če bi kdo želel še več obiskov in druženj z zaposlenim, nas o tem obvestite. Obiske in srečanja skušamo zagotoviti vsem, ki se še ne vključujete v dnevne enote.

Za vse dodatne informacije in pojasnila smo vam na razpolagi na znanih kontaktih. Prilagamo urnik interesnih aktivnosti na daljavo, ki potekajo poleg dnevnih delavniških druženj, dela, klicev in obiskov na domu.

Za konec pa pazite nase in na svoje bližnje. Ostanimo optimistični. Hvala vam za zaupanje, strpnost, sodelovanje in povezanost, ne glede na razdalje.

Druženje, sestanek s svojci načrtujemo takoj, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale, da se bomo lahko srečali v živo, na sončku, pred VDC-jem. Če to do konca aprila ne bi bilo mogoče, pa bomo naredili sestanek na daljavo.

Pa srečno!

Informacijo pripravila: Heda Kovač                                                           

Direktorica VDC Zagorje ob Savi: dr. Špela REŽUN

Kategorije: Novice

Skip to content