Z veseljem vam sporočamo, da je bil naši inovativen koncept Gradimo VIP (Vključujoče, Inovativno, Povezano) Zasavje, kljub temu, da smo javni sektor, s strani gospodarskega sektorja,  prepoznan za enega od petih najboljših – zlatih v regiji. Poleg tega je naša inovacija dobila tudi dodatno posebno priznanje za reševanje inovacijskega izziva Covid-19.Naš koncept VIP celovito rešuje izziv socialne in delovne izključenosti invalidov z intelektualno oviranostjo (uporabnikov VDC), ki pomenita neuresničevanje temeljnih človekovih pravic in hkrati predstavljata visok družbeni strošek. Kako? 

  • S krepitvijo samozavesti uporabnikov (podpora zaposlenih, psihoterapevtov, svojcev…), 
  • s širjenjem njihove socialne mreže na različnih VIP dogodkih (sodelovanje s kandidatkami in aktualno Miss Slovenije, sodelovanje z lokalnimi društvi in vključevanje v njih, kulturni in športni dogodki, vključevanje otrok v aktivnosti VDC…) in 
  • z osmišljenim delom pod posebnimi pogoji (reciklirani izdelki Prešito, šivanje More than beauty jaken, sodelovanje z različnimi lokalnimi kooperanti…).

Vse to dosegamo z dobim medorganizacijskim in medsektorskim sodelovanjem. Več kot leto dni smo se v treh skupinah, enkrat tedensko, dobivali direktorji različnih zasavskih organizacij, učitelji in otroci pod vodstvom trenerke razmišljanja Nastje Mulej in se učili kreativnega, vključujoče mišljenja. S tem smo okrepili naše vezi in ugotovili, kjer lahko dosegamo sinergijske učinke in se povezali v nove projekte. V VDC Zasavje smo z VIP konceptom v letu dni (2020) neposredno prihranili vsaj 100.000 EUR (izobraževanje preko ZLU, skupni projekti, skupne rešitve pred sistemskimi, nismo imeli rdeče cone, sami smo šivali maske…), posredno pa več kot 0,5 mio EUR (nismo imeli psihiatričnih, niti Covid hopitalizacij stanovalcev, ki bi se okužili v naših 3 enotah bivanja).
Kot edini iz slovenskega negospodarskega sektorja smo se uvrstili tudi na nacionalni izbor najboljših slovenskih inovacij.  Podelitev nacionalnih priznanj GZS za inovativnost, bo 12. 10. 2021 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pod sloganom “Nove inovacije, nova realnost.”Inovacijska ekipa: Hedvika Kovač, Domen Pociecha, dr. Špela Režun (VDC Zasavje), Nastja Mulej in Jelka Verk (More than beauty in Miss Slovenije). Zraven pa prav vsi zaposleni VDC Zasavje, ki delujemo po konceptu VIP vsak delovni dan.

Kategorije: Novice

Skip to content