MESEČNA INFORMACIJA JANUAR 2022

Pred vami je mesešna informacija meseca januarja 2022. 

Januar je tako odbrzel mimo, da si sploh nismo utegnili pisati. Praznični božični in novoletni dnevi so samo še spomin. Sedaj je čas realizacije novoletnih zaobljub, v VDC-jevskem jeziku pomeni to čas načrtovanja, planiranja, zastavljanja novih ciljev in individualnega načrtovanja z uporabniki. Včasih v hitenju in razmišljanju po še več, enostavno pozabimo na nase. Pogosto se spomnim napotka predavateljice, ki je dejala: »Ko ne veš kaj bi, kako naprej, je potrebno razmišljati s srcem, kaj je tisto kar v resnici čutiš, misliš in ali te to razmišljanje vodi tja, kjer se najboljše počutiš«. V letu, ki je že z vso hitrostjo odprlo svoja vrata Vam želimo predvsem, da si boste znali ukrasti trenutek tišine, miru, ko boste lahko sami s sabo.

V PONEDELJEK, 7. 2. 2022 BOSTA OBE ENOTI  VDC ZAPRTI 

V DE ZAGORJE BO POSKRBLJENO ZA NUJNO VARSTVO. 

8. 2. 2022 JE DRŽAVNI PRAZNIK.

Z DELOM PONOVNO PRIČNEMO V SREDO, 9. 2. 2022.

Če potrebujete nujno varstvo v ponedeljek, 7.2.2022, najkasneje do petka to sporočite na gsm 051 334 860.

Življenje in delo v vseh naših enotah še vedno potekata po sistemu mehurčkov. Virus je še vedno prisoten in tudi zahvaljujoč vsem vam, ki odgovorno spremljate zdravstveno stanje v svojih družinah, se preventivno testirate, obdržite uporabnika v primeru tveganih stikov, bolezni doma, lahko razmeroma nemoteno delujemo. Pred najnovejšo različico virusa tudi polno cepljenje pogosto ne zadostuje, prav gotovo pa varuje pred hujšim potekom bolezni.

Živimo v zahtevnih pogojih in drugačnih časih. VDC-jevci smo hitro spoznali, da ne gre čakati, da bo nekdo pritisnil na čarobni gumb in bo spet vse tako kot je bilo. Iščemo načine, da kljub novi realnosti delamo in živimo tako, da nam je čim bolj lepo.

Najpogostejši vprašanji v mesecu januarju sta bili:

1. Ali letos gremo na zimovanje?

2. In ali gremo letos na morje, letovanje?

Zimovanje bomo tako kot v preteklem letu 2021, organizirali samo za stanovalce naših enot bivanja, saj so njihove možnosti socialnega vključevanja v lokalno okolje, v primerjavi z uporabniki dnevnih enot močneje okrnjene. 

Zaradi Covid ukrepov namestitvene kapacitete tudi letos ne dovoljujejo tolikšnega številka, da bi lahko peljali tudi uporabnike dnevnih enot. Za stanovalce enot bivanja je tako v načrtu zimovanje od 7. 3. do 11. 3. 2022 na znani lokaciji Ribnica na Pohorju.

LETOVANJE 2022

Letovanje za uporabnike dnevnih enot –
brez stanovalcev iz naših enot bivanja, je predvideno od
22. 8. do 27. 8. 2022,
prav tako na znani lokaciji v Pinesti pri Novem gradu.

DEJSTVA PRED PRIJAVO

KAPACITETE:

Na razpolago imamo precej manj prostora kot v preteklem letu, saj bo vse poletje obnovljen, pritlični del stavbe s kuhinjo, zaseden z ekipo POP-tv, ker bodo snemali nek film. Na voljo imamo le prvo in drugo nadstropje te stavbe, kjer so neobnovljene sobe s skupnimi sanitarijami in pritličje starih, neobnovljenih sob v drugi zgradbi s skupnimi sanitarijami.

DILEME O KAPACITETAH:

V preteklem letu smo prejeli kar nekaj kritik na račun same destinacije, hrane. Zavedamo se, da namestitev nima oznake petih zvezdic, da so namestitve drugje boljše. A so občutno dražje, največja težava pa je velikost kapacitet in dostopnost morja in okolice za invalidske vozičke. Prav tako je prednost te lokacije neposredna bližina morja, senca dreves, različna igrišča, prostor za skupne prireditve…

ŽELJE UPORABNIKOV:

Ko se pogovarjamo z uporabniki jim je še vedno prioriteta, da na letovanje odhajamo skupaj in ne po delavnicah oziroma mehurčkih. To njihovo željo se trudimo upoštevati, saj imajo prijatelje v različnih mehurčkih in delavnicah. Vsa leta pa vzporedno iščemo možnosti, kjer bi lahko letovalo cca.150 oseb hkrati in bi bila lokacija primerna za invalidske vozičke tudi za vstop v morje.

GLEDE NA KAPACITETE IN LOKACIJO...RAZMISLITE PRED PRIJAVO...

Zaradi manjšega števila kapacitet in navedenih pogojev, da ni kuhinje, ni obnovljenih sob, zelo malo imamo pritličnih sob prosimo, da se na letovanje prijavijo tisti, ki vas dani pogoji ne motijo. Pritličje bo v prvi vrsti namenjeno uporabnikom na invalidskih vozičkih in če bo še kakšna soba prosta, bo namenjena uporabnikom, ki gredo težko po stopnicah.

RAZMIŠLJAMO...

Prav tako si letos želimo, da uporabnikom, ki ne potrebujejo spremstva 1:1 omogočite, da gredo na letovanje sami, brez svojcev. Letovanje je nadstandardna aktivnost, ki se bo v prihodnosti na podlagi Pravilnika o podpornih storitvah socialnega vključevanja, izključevala s Pravico do osebne asistence. Veliko uporabnikov je vključeno v Društvo Sožitje, Društvo invalidov, obnovitveno rehabilitacija Zveze Sonček in vsi člani lahko koristijo ugodnosti pri letovanjih tudi v ostalih društvih, kjer ste aktivni.

CENA

Cena glede na  pomoč oskrbe, ki jo uporabnik/uporabnica potrebuje je še vedno enaka in potrjena iz strani sveta zavoda  v letu 2019. Uporabniki bodo, tako kot v preteklih letih, glede na obseg pomoči, že na prijavnici prejeli  prispevek, ki ga je za določenega uporabnika v primeru, da se letovanja udeleži potrebno poravnati. Cena polnega penziona je 35 EUR/dan. Poleg tega so stroški letovanja še organizacija, prevoz in spremstvo zaposlenih.

100
  • Stopnja odvisnosti od pomoči mentorja (mentor/uporabnikov)
  • Majhna


    1 / 6

254
  • Stopnja odvisnosti od pomoči mentorja (mentor/uporabnikov)
  • Srednja
    (pomoč pri gibanju, WC, tuširanje, morje)
    (1/2)

458
  • Stopnja odvisnosti od pomoči mentorja (mentor/uporabnikov)
  • Velika
    (pomoč pri gibanju, negi, WC, morje, stalna prisotnost mentorja…)
    (1/1)

PRIJAVNICA

Prijavnico ste prejeli skupaj z natisnjeno mesečno informacijo.

PRIJAVNICO VRNITE MENTORJU V MEHURČKU ALI POSLATI V VDC DO PETKA, 11.2.2021

MISS 2022

V povezavi z organizatorjem miss Slovenije in občino Zagorje ob Savi, bomo v Delavskem domu Zagorje, 26. 2. 2022 aktivno sodelovali pri polfinalu izbora za miss Slovenije. Rdeča nit prireditve bo muzikl naših uporabnikov in zaposlenih S teboj lahko…, s čimer bomo opozorili na pomen vključenosti naših uporabnikov v družbo. Prireditev boste zaradi še vedno slabih epidemioloških razmer lahko spremljali na daljavo. O povezavi na direkten prenos prireditve vas še obvestimo.

PREDVIDENI KOLEKTIVNI DOPUSTI 2022

PREDVIDENI KOLEKTIVNI DOPUSTI V 2022:

  • 7. FEBRUAR (ponedeljek)
  • 28. in 29. APRIL (četrtek in petek),
  • POLETNI DOPUSTI – 1. do 15. AVGUST
  • 27.,28.,29.,30. DECEMBER

SREČANJE S SVOJCI

SRECANJE S SVOJCI

Razmere nam še vedno ne dopuščajo, da bi se varno družili s svojci na skupnih srečanjih. Odločili smo se, da Vam ponudimo možnost klepeta in pogovora preko spleta. Večina izmed vas to obliko že pozna, saj ste se aktivno vključevali v različne delavnice preko spleta v času zaprtja VDC-ja.

Naše prvo srečanje v letošnjem letu bo: 

16.2.2022 ob 18:30 uri na povezavi 

meet.google.com/nor-yhtn-yiw

Informacijo pripravila: Hedvika Kovač 

Direktorica VDC Zasavje: dr. Špela REŽUN   

Like this:

Skip to content