Včeraj, ko sem začela pisati oktobrsko informacijo, smo se poslavljali od naše Mojce. Danes, ko jo končujem, mineva 20 let od smrti mojega očeta. Razmišljam o tem, kako minljivi smo, na kakšen način se nas spomnijo, ko nas več ni … Kako pomembno si je znati narediti trenutke našega življenja vredne… Ne v materialnem smislu, ampak v smislu dobrih medsebojnih odnosov, prijaznosti, zaupanja, narediti nekaj dobrega za sočloveka…

Srečanja z vami –  svojci v septembru, po skupinah, so bila namenjena tudi temu. Hvala vsem, ki ste prišli. Tokrat vas prosimo za izpolnitev vprašalnikov o zadovoljstvu, ki so priloženi mesečni informaciji. Prosimo, da izpolnjene vrnete v skrinjico v VDC-ju, najkasneje do 4. 11. 2022. Hvala vam že vnaprej. Zapišete tudi pripombe, če s čim niste zadovoljni, predloge če jih imate. Veseli bomo tudi pohval. Tako vemo, kje in kaj delamo dobro, kaj pa bi bilo potrebno narediti drugače, da bi bili bolj zadovoljni vi in vaš uporabnik.

Zavedamo se, da vsa pričakovanja ne moremo izpolniti. Se pa trudimo. Poleg rednega delovanja, opozarjamo pristojne, da se postavi sistem, ki bi bil bolj pravičnejši do vseh uporabnikov, ne glede na to kje in s kom živijo. Pomembno je, da naši uporabniki ne pridejo v sistem dolgotrajne oskrbe samo kot pasivni državljani brez dodatnih pravic, ki podpirajo njihovo aktivno življenje, s katerim lahko uresničujejo svoje odrasle potrebe. O tej temi bom imela tudi prispevek na Posvetu Skupnosti VDC SLO, ki bo 23. 11. 2022 v Ljubljani z naslovom Kdo roji moje življenje?, prav tako smo na vse to opozorili na okrogli mizi na letošnjih Dnevih socialne zbornice.

Nadaljujemo z ozaveščanjem zasavske družbe v okviru projekta Širimo VIP Zasavje, o pomenu večjega vključevanja naših uporabnikov v lokalno okolje, v aktivnosti različnih društev, ki bi se jim radi priključili… Da lahko razširijo svojo socialno mrežo, se počutijo sprejete, odrasle, vredne, tudi med drugimi ljudmi… V ta namen sva z našo koordinatorko podpornih storitev Aljo obiskale dijake srednje zdravstvene šole in gimnazije in jim predstavile sistem podpornih storitev socialnega vključevanja, v katerih bi lahko sodelovali starejši dijaki. V soboto, 22. 10. 2022 bomo imeli za vse, ki se bodo odločili biti del podporne mreže v Zasavju, usposabljanje iz Kodeksa etičnih načel, Varstva osebnih podatkov, Osebnih načrtov, Tveganj, Evidentiranja storitev… Resnično si želimo, da se nam priključijo zaupanja vredni, pošteni, prijazni ljudje, ki jim je pomoč, podpora sočloveku vrednota, ne le obveznost, dolžnost. Zavedamo se, da bomo morali biti res vztrajni, povezovalni in potrpežljivi, saj gre tu za spremembe v družbi, ki potrebujejo čas…

Hitreje smo lahko spet vzpostavili naše redne interesne aktivnosti, ki si jih uporabniki izberejo. Tako se po tedenskem urniku, ki je pripravljen v lahkem branju v avli, uporabniki udeležujejo plesa, pevskega zbora, slikarskih, glasbenih delavnic, športnih sred v veliki telovadnici, skrbi zase, 2 krat tedensko kineziološke vadbe, knjižnice z rednim branjem in opismenjevanjem… Poleg tega poskušamo skupaj z uporabniki čim več časa preživeti v naravi, na svežem zraku, kjer smo večkrat zadnji mesec nabirali tudi kostanj. Pomagal je tudi naš prostovoljec Igor Gošte. Z veseljem smo kostanj skupaj spekli in si naredili kostanjev piknik. Obiskali smo tudi Stankotovo kmetijo, nabirali orehe, sedeli na traktorju…. Redno praznujemo tudi rojstne dneve na način, kot si želi uporabnik.

Pretekli petek nas je obiskal kolektiv VDC Tolmin in 4 mamice iz VDC Nova Gorica. Želeli so spoznati naš način dela. Ponosni smo lahko, da nas imajo tako strokovnjaki kot svojci po Sloveniji, za zgled vztrajnosti, iskanja inovativnih načinov večjega vključevanja uporabnikov v družbo in povezovanja.

Ključno je dobro sodelovanj z vsemi deležniki, še posebej pa z vami, svojci, saj le tako lahko celovito podpiramo uporabnike pri uresničevanju njihovih potreb. Tudi tvegamo. Samo z zaupanjem svojcev, smo lahko ponovno izpeljali Erasmus+, gostovanja v Italiji. 4 uporabniki so doživeli številne nove izkušnje, ki jim bodo ostale v spominu in jih kot tudi sami pravijo, opogumile za nove preizkušnje.

Litijski uporabniki so s prodajo izdelkov lastnega programa sodelovali na stojnicah v Litiji in Šmartnem pri Litiji. Ob sredah sta se nam priključili učenki OŠ dr. Slavko Grum, ki bosta prihodnje leto prišli v VDC. Knjižnjica Trbovlje nam je pripravila predavanje o varni rabi interneta, pa gotovo je bilo še dosti stvari, za katerih več prostora ni 🙂

10. 11. 2022 zvečer bomo v Delavskem domu v Trbovljah, z našo plesno skupino Vztrajno Do Ciljev, skupaj s plesalkami glasbene šole in knjižnjico Trbovlje, nastopili na VIP prireditvi Beseda, ples, glasba. Že sedaj vljudno vabljeni.

V tem mesecu je tudi v našem VDC-ju več okužb s Covid-19 kot v preteklem mesecu. Priporočamo pravilno nošenje mask tistim, ki zmorejo, hočejo, zračimo prostore, skrbimo za higieno rok… Prav tako je še vedno pomembno, da v VDC prihajamo le zdravi. NUJNO JE, DA UPORABNIK in ZAPOSLENI OSTANE DOMA, če ima kakršnekoli bolezenske znake (nahod, kašelj, bruhanje, driska, glavobol, nenavadne bolečine v mišicah, vročina…). S tem bomo preprečili, da bi se okužbe ne le Covid-a, ampak tudi ostalih jesenskih viroz, gripe, prenašale med nami.

V ponedeljek, 31. 10. in torek, 1. 11. 2022 sta praznika in bodo dnevne enote VDC Zasavje zaprte.

Tako kot sem že uvodoma zapisala naj  tudi končam s tem, da je pomembno, da se znamo vsak dan prijazno nasmehniti drug drugemu, se eden ob drugemu dobro počutimo, se vzpodbujamo v zdravih življenjskih navadah in prisluhnemu eden drugemu, ko to potrebujemo. Da delujemo kot ekipa, v zmagah in porazih, ki so sestavni del življenja. Tudi naši nogometaši na letošnjem nogometnem finalu na Brdu niso zmagali, pa se bodo trudili še naprej. Vztrajno Do Ciljev je naš moto in naj bo čim večkrat uresničen v naših dejanjih. Vse dobroJ

Informacijo pripravila:                                                                                  

direktorica, dr. Špela Režun

Kategorije: Novice

Skip to content