Kaj se zgodi v mestu, ki je takšno kot naše, z ljudmi, ki so kot vi in mi, ko v njihovo sredino zaide tujec?

Kje so meje prostora?

Kdaj je bližina preblizu?

No, v našem in vašem mestu se godi veliko stvari in prav v našem mestu, v našem VDC-ju, se lahko opazi in doživi marsikaj.

Pojdimo lepo po vrsti. Najprej se želimo zahvaliti vsem svojcem in uporabnikom, ki ste izpolnili vprašalnike o zadovoljstvu, podali predloge, kaj lahko strimo v prihodnosti, da bomo vsi skupaj še bolj zadovoljni, nas opozorili na stvari, ki jih nehote pozabimo, saj le če glasno povemo, kaj pričakujemo, lahko stvari naredimo drugače in bolje.

10. novembra je v trboveljskem delavskem domu potekala tradicionalna prireditev Beseda, Ples, Glasba pod mentorstvom naše Kim in v sodelovanju z Glasbeno šolo Trbovlje, Knjižnico Toneta Seliškarja in seveda našimi plesalci. Prireditev z veliko začetnico. Večer neizmerne energije, čustev in medsebojne povezanosti. Vsi prisotni smo bili v enem mestu, enem prostoru, drug ob drugem.

Z našimi  uporabniki smo se udeležili 12. Državnih MATP iger v Zavodu Janeza Levca v Ljubljani, kjer so tudi težje in težko ovirani uporabniki tekmovali v  različnih spretnostih in pokazali, kaj zmorejo. Nasmehi in žar v očeh povedo vse.

Vključeni in povezani so se čutili tudi naši igralci v DD v Trbovljah, saj so do zadnjega kotička napolnili dvorano. Majhni in malo manj majhni otroci so bili navdušeni nad vsebino in izvedbo muzikala S teboj lahko.

Oto je v naš VDC povabil reševalce s svojim novim vozilom iz ekipe NMP Zagorje ob Savi. Uporabniki so si ogledali vozilo od znotraj, lahko so vklopil sireno, izvedeli, kdaj in čemu je namenjen zvočni signal, preizkusili,  kako se nepomičnega bolnika namesti v vozilo. Marsikdo je s simpatično predstavitvijo izgubil strah in tako bo stiska, če bo potreben kdaj prevoz z reševalnim vozilom, prav gotovo manjša.

Redno potekajo interesne aktivnosti Mavrična bralnica, plesne vaje, pevske vaje, obiski knjižničarke in knjižnice, redno poteka kinezio vadba, uporabniki pa se glede na željo in interes lahko udeležujejo tudi delavnic, na katerih  se pogovarjajo o skrbi zase. V okviru programa Erasmus so nas obiskali učitelji iz Kanarskih otokov, si pogledali naš zavod, gostili pa smo tudi sekcijo računovodij na nivoju Skupnosti VDC-jev Slovenije. Zaposleni smo se udeležili zelo koristnega in uporabnega izobraževanja za uporabo snoezelen sobe, ki jo že pridno koristimo za sproščanje in umiritev naših uporabnikov, poizkusno pa smo se v okviru partnerstva LAS lotili novega projekta tiskanja na tekstil.    

Čeprav smo šele na začetku, so naši uporabniki skupaj s podpornimi osebami v okviru storitev socialnega vključevanja preživeli in doživeli že kar nekaj dogodkov, prireditev. Zainteresirani so si ogledali  prvi slovenski božični celovečerni film Kapa, se udeležili prireditve Beseda, Ples, Glasba, spoznali gasilsko enoto v Trbovljah ter v okviru storitve socialnega vključevanja prebivanja s podporo pomagali pri osnovnih vsakodnevnih opravilih v primerih, ko uporabnik živi sam in potrebuje podporo pri izvajanju le teh. Na povabilo ga. Rosite Razpotnik so se naši plesalci in pevci z mentoricama Tjašo in Kim predstavili na prireditvi Bodi drugačen. Na spletni strani KS Mlinše so zapisali: » … lepa in čustvena prireditev, na kateri ni manjkalo smeha in solz.«

Redno potekajo delovne aktivnosti. Čeprav smo v svetu digitalizacije, je novoletno željo lepo zapisati na voščilnico. Voščilnice lahko kupite tudi pri nas v VDC-ju. Za naročilo se obrnite direktno na našo Evo Babič.

Uporabniki v DE Litija so sodelovali pri poslikavi zastavic, ki bodo krasile praznični park Na stavbah. 18.11 smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk.  V novembru smo imeli tudi obisk iz Španije, in sicer so nas obiskali specialni pedagogi, katerim smo predstavili delo naše enote Litija. Sodelovali smo v akciji Manj svečk za manj grobov, kot prostovoljci na stojnici litijskega pokopališča. Tekom jeseni smo ves čas tudi delali za naše stranke in seveda redno izvajali interesne aktivnosti (sprehodi, knjižnica, nordijska hoja, likovne delavnice, samozagovorniška skupina, masaže, kinezioterapevtske vaje, sprostitvene delavnice, plesne vaje).

Za veseli december uporabniki in zaposleni v litijski enoti pridno pripravljajo  okraske za enoto in  zbirajo  ideje, kako preživeti zadnji delovni dan v decembru. V skladu s super volilnim letom bomo po predlogu uporabnikov izvedli interne volitve za predstavnika dnevne enote Litija. Med uporabniki je 5 kandidatov, anonimno glasovanje bomo izvedli v kratkem. Več o tem pa v naslednji mesečni informaciji. December bo pester za litijsko enoto, ker bomo tudi prisotni na 3 sejmih, kjer bomo prodajali izdelke lastnega programa: 1. 12. v Šmartnem pri Litiji, 3.12 v Litiji in 23. 12. prav tako v Litiji. Na vseh sejmih bomo prisotni v popoldanskih in zgodaj večernih urah. Vabljeni!

Stanovalci in stanovalke v naših enotah bivanja imajo ponovno  ustaljen ritem, kot so ga imeli pred epidemijo. V dopoldanskem času prihajajo v VDC, popoldneve in vikende preživljajo na svoj način v enotah bivanja. Prosti čas izkoristijo za sprehode, obiskovanje interesnih aktivnosti v lokalnem okolju, aktivnosti v enotah bivanja, kot so izdelovanje božično novoletne dekoracije, peka peciva in  druženje s prijatelji.

V mesecu novembru nas je obiskal minister Luka Mesec in direktorica Špela  mu je v številkah predstavila, do kakšnih nepravičnosti do uporabnikov prihaja v našem nepovezanem in ne transparentnem sistemu socialnega varstva.

Prav je, da se v mesečni informaciji dotaknemo tudi bistvenega sporočila 2. Posveta Skupnosti VDC-jev, katerega vodja je bila naša direktorica Špela, ki je tudi vodja sekcije direktorjev Skupnosti VDC Slovenije. Pomagali so ji tudi zaposleni našega VDC-ja. Polona je slikala, Domen je poskrbel za tehniko, Neža, Heda in Alja so delale zapiske, Maja – koordinatorka za invalidsko varstvo CSD, ki je bila z nami, pa je bila hkrati svetel zgled našega dobrega sodelovanja z zasavskim CSD-jem. Samo če zaposleni na CSD v praksi spoznajo problematiko, lahko bolje delujejo, skladno s potrebami uporabnikov. Posvet je potekal 23. 11. 2022 potekalo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Okrog 300 slušateljev, ključni deležniki ministrstva za delo, za zdravje, Fakulteta za socialno delo, svojci in vsa ostala strokovna in zainteresirana javnost je aktivno razpravljala, kje so ključni premiki, ki se morajo zgoditi čim prej, da bo položaj vseh oseb z različnimi oviranostmi enakopraven ne glede na to, katero vrsto socialnovarstvene storitve uporabljajo, temveč bo v prvi vrsti usmerjen na storitve, ki jih uporabnik dejansko potrebuje. Zaključki celotnega posveta so objavljeni na naši spletni strani, FB profilu, v medijih, v oddaji Širimo VIP Zasavje – 5. del oddaje, ki si jo lahko ogledate tudi Youtube kanalu, če niste uporabnik FB profila.

Direktor Zveze Sonček g. Iztok Suhadolnik je kot starš odrasli hčerki z različnimi oviranostmi predstavil odgovoren odnos do hčerke, ki kljub temu, da se sporazumeva na neverbalen način, da potrebuje podporo praktično na vseh področjih svojega življenja, o svojem življenju odloča sama, na podlagi lastnih vtisov, želja in potreb. Predvsem na področju osebne asistence je poudaril, da je pomembno razlikovanje med potrebami in pričakovanji uporabnika in pričakovanji in željami svojcev ter njegovega širšega okolja. Poudaril je pomen spoštovanja 1. načela Konvencije o pravicah invalidov , ki govori  o spoštovanje prirojenega dostojanstva, osebne samostojnosti, ki vključuje svobodo izbire in neodvisnosti posameznikov.

 Na osnovi prispevkov posveta je glavni zaključek ta, da je sistem evidentno postal nepravičen do uporabnikov socialnovarstvenih storitev in je potrebno čim prej celovito prenoviti sistem, da bo usmerjen v prvi vrsti na individualne potrebe uporabnikov in bo hkrati finančno in kadrovsko vzdržen ter transparenten.

Vodstvena ekipa VDC-ja je v novembru uspešno zaključila komunikacijski trening, katerega osnova je ta, da se je potrebno vsakemu človeku v komunikaciji prilagoditi, naravnati valovno dolžino na pravi kanal, če hočemo, da bo komunikacija uspešna, bo dosegla svoj namen.

December je vsako leto poln veselih in prazničnih dogodkov in tudi letos ne bo nič drugače. Za uporabnike v mesecu decembru pripravljamo VIP dogodek s kandidatkami za miss Slovenije s presenečenjem, 6. 12. 2022, 13.12. si bomo ogledali gledališko predstavo v bližnjem vrtcu, v soboto 3.12. si lahko s podpornimi osebami ali v spremstvu svojcev, osebnih asistentov popestrite večer z ogledom treh izvrstnih folklornih skupin v DD Trbovlje. Vstopnine ni, bo 3. 12. 2022 ob 19.00 uri v DD v Trbovljah.

OD 26. 12. 2022 DO 2. 1. 2023

JE DNEVNA ENOTA ODPRTA LE ZA NUJNA VARSTVA

PO PREDHODNI NAJAVI Z LASTNIM PREVOZOM.

Z DELOM PONOVNO PRIČNEMO V TOREK, 3. 1. 2023

Če potrebujete nujno varstvo, to sporočite na gsm 051 334 860.

… ZA NEZNANCEM V MESTU JE OSTAL LE ŠE SPOMIN.

ŠE DANES TAM ŽIVIJO OBIČAJNI LJUDJE.

PA VENDAR, KDOR JE Z NJIMI NEPRIJAZEN IN NAGAJIV, LE TOPEL OBJEM DOBI V SPOMIN.,

(NELI KODRIČ FILIPIČ)

Kategorije: Novice

Skip to content