»Odstranite staro in prišlo bo novo.«

In je prišlo. Kljub dolgim spiskom in pritiskom, kaj vse bi morali pred koncem leta še postoriti. Namesto, da bi se nekako notranje umirili, se veselili praznikov, časa, ki ga bomo namenili svojim najbližjim, razmišljamo, katera omara še ni pospravljena, koliko lučk in okraskov so dali sosedje na okna in okrog hiše, kaj vse moramo še nakupiti, da bomo imeli čez praznike vsega dovolj. Leto odhaja in ga nikoli več ne bo nazaj in namesto, da bi se skušali vsaj za nekaj dni odmakniti od vsega tega hitenja in norenja, se nam zgodi, da hočemo iz teh zadnjih dni leta iztisniti vse, kar nam v vseh teh letih še ni uspelo. In tako nam v temi blišč izložb lažno napolni našo notranjost. Mogoče ni slabo, da se v novem letu spomnimo, kaj je tisto, kar šteje, in da nam sreča ne bo kar padla v naročje, če bomo zagrabili oblak, ki je nad nami. In mir ob koncu leta 2023 mogoče doživimo, če se že sedaj pričnemo pripravljati in »pospravljati« vso navlako, ki nam otežuje, da skozi leto stopamo veselo in lahkotno.

Tudi v našem VDC-ju že pridno kujemo načrte za leto 2023 za katerega menimo, da bo v marsičem prelomno.

ZGODILO SE JE ;

  • leto 2023,
  • veliko praznovanj rojstnih dni naših uporabnikov in uporabnic in 6. 1. smo zabeležili že 39. rojstni dan našega VDC-ja. Na tihem že razmišljamo, kako se bo v zgodovino zabeležila okrogla 40-tica, ki v življenju človeka pogosto pomeni mejnik in začetek življenja »po njegovi meri«,
  • se srečali z velikooo pošiljko snega, ki nam je omogočila, da smo si privoščili zimski športni dan in se sankali in nasankali do onemoglosti,
  • v sklopu projekta Evropska solidarnostna enota smo se spoznali s prostovoljko Aleyno, ki prihaja iz Turčije in bo z nami preživela 9 mesecev,
  • preselili še enega uporabnika v obnovljeno stanovanje, kjer bo po smrti svojcev zaživel sam, s podpornimi storitvami na podlagi Pravilnika o storitvah socialnega vključevanja, ki temelji na Zakonu o socialnem vključevanju invalidov,
  • v okviru Širimo VIP Zasavje posneli dve oddaji, ki sta bili objavljeni v različnih nacionalnih in lokalnih slovenskih medijih; prva pripoveduje zgodbo o vključujočem plesu, druga zgodbo o vključujočem športu – nogometu,
  • gospa Katarina Ulen je naše stanovalce razveselila s čisto novimi športnimi majicami in nogavicami,
  • na »čaj« smo povabili našega novega ministra za solidarno prihodnost g. Simona Maljevca.
  • Direktorica Špela je ministru predstavila dobre prakse izvajanja podpornih storitev in problematiko, ki jo je nujno razrešiti čim prej. Hkrati ga je seznanila tudi z dejstvom, da so naše enote bivanja v skupnosti polno zasedene, vključujoč krizne namestitve ter da že v letu 2023 nujno potrebujemo širitve in dodatna finančna sredstva za to. Z ministrom smo si v neposredni bližini VDC-ja ogledali gradnjo novega stanovanjskega objekta, v katerem se prodaja stanovanje, s katerim bi hitro zadostili povečanim potrebam bivanja ter hkrati uresničevali načela deinstitucionalizacije.
  • direktorica Špela je hkrati tudi predsednica sekcije direktorjev slovenskih VDC-jev. Skupaj z ostalimi direktorji so konec januarja pripravili zelo odmevno okroglo mizo, z jasnim sporočilom odločevalcem.

V pisanje in načrtovanje strategije razvoja, deinstitucionalizacije, dolgotrajne oskrbe morajo biti nujno vključeni vsi izvajalci in uporabniki storitev socialnega varstva. Potrebna je ločitev storitve bivanja manjših enot od večjih institucij kot so npr. domovi za starejše, v vseh zdravstvenih in drugih predpisih, ki stanovalkam, stanovalcem in zaposlenim onemogočajo večjo domačnost.

Izvedli smo srečanje za svojce naših stanovalcev in stanovalk. Svojcem smo predstavili spremembo v organizaciji nadstandardnih aktivnosti. Množičnih letovanj, zimovanj v organizaciji in s participacijo prihodkov VDC-ja ne bo več. Samoiniciativni zaposleni so se organizirali in poiskali različne vsebine, ki smo jih poimenovali »Potovanje za znanje«. Uporabniki, ki so vključeni v podporne storitve in stanovalci bodo imeli možnost vključitve na eno izmed »potovanj,« strošek pa v celoti pokrije udeleženec sam. Spregovorili ali bolje rečeno obnovili smo postopek oziroma sistem plačila storitve institucionalnega varstva. Uporabnik  sam prispeva za kritje stroškov bivanja, svoj prihodek (nadomestilo za invalidnost in dodatek za pomoč in postrežbo), od skupnega prihodka se odšteje stanovalčeva t. i. žepnina v višini 126,57€ na mesec, kar je last stanovalca, prav tako regres, ki ga dobi on in se nameni za njegove osebne potrebe in želje. (frizer, prireditve, oblačila, priboljški, izleti …), razliko pa še vedno pokrije občina na podlagi vloge za oprostitev. Enkrat letno centri za socialno delo  preverijo finančno stanje in premoženje stanovalca ter izdajo novo Odločbo o oprostitvi. V primerih, kjer je skrbnik za finance stanovalca center za socialno delo, se sredstva v VDC prinašajo vsake 3 mesece ali na podlagi timskih sklepov, kjer so dodatno odobrena sredstva za  kakšne večje nakupe (računalnik na željo stanovalca, TV, potovanja za znanje, nakup malih živali ali opreme zanje ….), pri ostalih stanovalcih pa potrebo običajno javi socialna delavka. Finančna sredstva se hranijo v ognjevarne sefu in se stanovalcem izdajajo 1x tedensko ali po potrebi.

NAČRTUJEJMO:

  • 3 2023 ob 9.00 uri bomo imeli srečanje svojcev, kjer bomo preleteli Poročilo o delu za leto 2022, se na kratko seznanili z anketo zadovoljstva, katere skupna ocena še vedno dosega zelo visoko stopnjo a, pogledali, kaj načrtujemo v predprazničnem VDC letu 2023, ki bo poleg vsega tudi priprava na praznovanje 40-obletnice VDC-ja 6. 1. 2024. Na srečanje smo tokrat povabili tudi izjemno predavateljico, strokovnjakinjo in predvsem mamo dveh hčera ge. Damjano Šmid. Z nami bo delila osebno izkušnjo, kako  biti mama 35 letni Tinki, , dekletu s cerebralno paralizo, ki biva v enoti bivanja Sonček, kako biti zraven mama drugi hčeri, kako biti žena in kako biti uspešna in navdihujoča poslovna ženska. Njen moto je, kot nam je zaupala na predavanju zaposlenim »živi in pusti živeti« in je v nas pustil globok pečat. Rezervirajte si čas, če le lahko, saj v popoldanskih terminih nima časa. Skupaj se bomo v sproščenem vzdušju nasmejali do solz, hkrati pa izvedeli veliko praktičnih nasvetov, kako združiti v eno toliko vlog, kot jih od nas zahteva naš vsakdan.
  • Za tiste, ki dopoldne 29.3. ne morete priti, bomo organizirali popoldansko srečanje en dan prej, z isto vsebino, a brez predavanja go. Damjane Šmid – 3. 2023 ob 17.00. Prosimo, da se prijavite pri mentorju delavnice.
  • Vabimo vas tudi na drugo srečanje Hospic cafee-ja v našem VDC-ju, ki se bo zgodil 13. 3. 2023 ob 17.00 uri. Naši gostji bosta Aleksandra Kocmut ter Alenka Veber Rihterjeva. Tema pogovora bo razmišljanje o sprejemanju naše minljivosti, dostojanstvu v vseh življenjskih obdobjih, demenci in odpuščanju. Tema pogovora ni lahka, odstira naša razmišljanja, ki jih pogosto tlačimo v skrivne predale naše duše, vendar sta gostji tako prijetni in zanimivi, da se že sedaj veselimo srečanja. Res lepo vabljeni, hkrati pa povabite s seboj še koga, ki te teme zanimajo, skrbijo ali zbujajo občutke strahu.

Prilagamo tudi letni koledar 2023, kjer so označeni prazniki oziroma prosti dnevi. Spremenjen je tudi čas kolektivnih dopustov, ki bo letos od 17. do 30. 7 .2023. Dnevne aktivnosti in foto utrinke še vedno spremljajte na našem FB profilu.

   Informacijo pripravila:                                                                                                  Direktorica VDC Zasavje:

Heda Kovač                                                                                                                 dr. Špela REŽUN

Kategorije: Novice

Skip to content