V načrtu sem imela, da bom  v uvodu v mesečno informacijo zapisala kaj veselega, pisanega, z vonjem prvič pokošene zelenice okrog hiše, a ima življenje pogosto drugačne načrte.

Kot smo zapisali v objavi na FB profilu, se ponovno poslavljamo. Tokrat od Uroša. Na največkrat zastavljeno vprašanje zakaj, še nikoli nismo prejeli odgovora. Življenje ima svojo pot, tudi Uroš jo je imel. Čisto svojo, njemu lastno. Verjamem, da se bomo vsi s hvaležnostjo in lepim spominom spominjali njegovih prikupnih nasmeškov, njegove hvaležnosti in zadovoljstva, da je bil del nas in da smo bili lahko mi del njega in njegove poti. Pustimo solzam, da tečejo, srcu, da žaluje in umu, da sprejme stvari ob svojem času.

ZGODILO SE JE ;

Dogodkov in aktivnosti je bilo ponovno ogromno, da je kar težko izpostaviti vse pevske in plesne nastope, ki so se odvili v drugi polovici marca in prvi polovici aprila na različnih zasavskih odrih, vseh aktivnosti, ki so se odvijale z namenom ozaveščanja in pridobitve podpornih oseb za naše uporabnike, za čim večjo neodvisnost, kakovost bivanja in opolonočenje odraslih oseb, ki pri vsakodnevnem življenju potrebuje podporo druge osebe, da so lahko enakovreden člen naše družbe, »ki se ne deli na naše in Druge.«

 

Res se veliko dogaja, tudi uporabniki in zaposleni v dnevni enoti v Litiji, nizajo dogodek za dogodkom, pridno delajo, hodijo v hribe, spoznavajo naravo, življenje na kmetiji, skratka noben dan ni enak prejšnjemu.

 

Obljubili smo, da bomo na kratko povzeli vsebino predavanja ga. Damjane Šmit, ki nam je spregovorila na 1. letošnjem skupnem srečanju za svojce z aktualnimi informacijami.

Damjana Šmid nas je skozi predavanje in pogovor o samostojnosti naših otrok, uporabnikov vodila preko svojih izkušenj s hčerko Tinko, ki ima cerebralno paralizo in je tudi uporabnica ter stanovalka v VDC Sonček. Damjana nas predvsem spomni na nujo imeti rad sebe, skrbeti za svoje zdravje, dobro počutje, ker bomo le tako lahko uspešni v starševski vlogi. Prav tako je tekla beseda o osamosvajanju odraslih uporabnikov. Torej o pomembnosti tega, da se kot starši ne počutimo slabo ali krive, ker spodbujamo svojega otroka, da ja samostojen. In prav tako, da se ne počutimo slabo, če svojega otroka spodbudimo, da zapusti dom in se odloči na primer za življenje v bivalni enoti. Pogovarjali smo se o tem, da je prav, da naši otroci spoznajo različne ljudi, včasih tudi tiste, ki niso najboljši. Gre se za pomembnost izkušenj in s tem za pridobivanje večje samostojnosti. Pri vsem tem je pomembno, da z odločitvijo za bivalno enoto ne »varčujemo« za takrat, ko starši ne moremo več skrbeti zase ali za otroke, ker se takrat zgodi prevelik šok za vse udeležene. Ob vsem tem se dotaknemo tudi področja fizičnega in psihičnega zdravja ter kondicije. Torej nuja, da so odrasle osebe s posebnimi potrebami res aktivne tudi v popoldanskem času – v smislu gibanja in prav tako branja (kjer je človek zmožen brati). Ni v redu, da je popoldne na sporedu samo počitek, ker je bil dopoldne človek v VDC-ju. Spregovori nam o pomembnosti, da svoje odrasle otroke, kar najbolje opremimo za življenje, tudi na način, da jim ne prinesemo in serviramo vsega na pladnju. S praktičnimi primeri iz svojega in Tinkinega življenja nam pokaže, da lahko tudi oseba z različnimi oviranostmi sama pospravi omaro, se sprijazni s posledicami, če ne upošteva dogovorjenega, ostane dan dva brez kosila, na hrani, ki je v hladilniku, ostane z zablokiranim telefonom, ipd. Vse to je še kako potrebna obvezna in nepogrešljiva življenjska oprema,  pa naj gre za zdravega mladostnika, otroka ali pa osebo s takšno ali drugačno oviro v življenju.

VABIMO

V soboto, 15. 5. 2023 od 10.-12. ure na dvorišču VDC oz. spodnjih delavnicah (če bo slabo vreme) bomo veseli vaše družbe in družbe vaših znancev, prijateljev, mogoče sorodnikov, sodelavcev iz drugih delovnih okolij na naš Dan za spremembe. Z zaključkom projekta EU4 – ŠIRIMO VIP ter s prikazom dejavnosti in aktivnosti, ki so se odvijale v sklopu projekta, želimo spodbuditi posameznike, društva, delovne organizacije, da se povežemo in razmislimo, na kakšen način lahko pomagamo pri graditvi enakovredne družbe za vse. V tem trenutku predvsem s širjenem mreže podpornih oseb, ki bi bile pripravljene podpreti naše uporabnike pri vključevanju v družbo ali pri podpori, ki jo potrebujejo za čim bolj samostojno življenje, kjer je to seveda mogoče.

POMEMBNO!

V koledarju označite, katere dneve v času poletnih dopustov bo vaš sin, hči, varovanec/varovanka ODSOTEN v VDC-ju, zaradi taborov preko Zveze Sožitje, vašega načrtovanega dopusta, različnih aktivnosti. Tako imenovani kolektivni dopust, ko je VDC odprt le za nujna varstva, letos načrtujemo od 17. 7. do 30. 7. 2023. Vse drugo so običajni delovni dnevi. V priloženem koledarju, ki vam ga bomo po vpisu v našo skupno tabelo vrnili, označite z X, kdaj bo uporabnik ODSOTEN. Če pustite prazno pomeni, da bo normalno prišel v VDC. Podatek potrebujemo za organizacijo dela zaposlenih čez poletje in načrtovanja obrokov. Prosimo, da priloženo tabelo izpolnite kar najbolj točno in se vpisanih podatkov potem tudi držite. Na mesečnem sestanku z uporabniki smo se pogovarjali, da sedaj nismo več v šoli, kjer velja sistem dvomesečnih počitnic, da smo odrasli, seveda pa si lahko brez težav vzamemo čas za oddih, sprostitev in počitek, kolikor ga pač potrebujemo. Tabelo uporabniki oddajo svojim mentorjem po delavnicah najkasneje do 25. 4. 2023!

DATUMI, NA KATERE MORATE BITI POZORNI:
28. 4. 2023 – kolektivni dopust z vnaprej dogovorjenim nujnim varstvom
19. 5. 2023 – dan direktorice, namenjen izobraževanju za vse zaposlene – omogočeno le vnaprej dogovorjeno nujno varstvo

Pred koncem bi vas želeli opomnite še, da v VDC Zasavje vsak prvi ponedeljek v mesecu (izjemoma zaradi praznika pride v mesecu maju to na 8. 5. 2023 ob 17.00 uri) pod okriljem območnega združenja HOSPIC Celje deluje Sočutna točka. Za vse, ki bi se želeli pogovarjati o smrti, minljivosti, o vprašanjih s področja dedovanja, o vsem, kar vas skrbi in o čemer bi se želeli pogovoriti, razmišljati, deliti.

Kljub temu ne moremo mimo pomladi, gregorjevega, o tem, kako so včasih dejali, da na Gregorjevo luč pade v vodo in o tem, kako se vse na novo prebuja, rojeva, vrti in hiti. Živi…

Informacijo pripravila:  Heda Kovač                                         Direktorica VDC Zasavje: dr. Špela REŽUN

Kategorije: Novice

Skip to content