Pravijo, da dogajajo se čudeži,
a kaj, ko več nobeden ne verjame v njih.
Poglej okrog, vdihni zrak, odpri oči,
vsak dan dogajajo se.

(Ž.Serčič)

Mesec maj je  ob obilici dežja kar odplaknilo mimo. Maj – veliki traven je običajno mesec, ki ga ob toplih sončnih žarkih pogosto imenujemo mesec ljubezni, mesec zelenja, vonja po pokošeni travi, letos pa je vse skupaj malo drugače. Vse ima  svoj namen, mogoče pa je tako prav, da ni vse samoumevno in kot takšno zbeži mimo nas, brez razmišljanja, mogoče le s slabo voljo, ker ni vse tako kot smo si predstavljali. Nas VDC-jevce pa ni motil niti majski, niti sedaj junijski dež, saj se nam dogodki vrstijo drug za drugim, da je potrebno včasih tudi večkrat pogledati na koledar, da česa ne izpustimo.

Mesec maj je bil zaznamovan s plesno-pevskimi vajami, saj smo bili na nacionalnem izboru izbrani za sodelovanje na 60 obletnici Zveze Sožitje v Cankarjevem domu. Glasba, plesni koraki, petje, ambient, nenapovedano srečanje s Tanjo Žagar, kavica v središču Ljubljane, prevoz z avtobusom – prirejenim za invalide. Z eno besedo – Čudežno. Mesec maj so zaznamovale intenzivne priprave naših specialnih športnikov  na svetovne  športne igre, ki bodo letos potekale v Berlinu med 12. in 26.6.2023. Geslo letošnjih poletnih svetovnih iger je

“NEPREMAGLJIVI SKUPAJ” 

Športniki in njihovi trenerji so bili skozi ves mesec aktivni na skupnih pripravah, tako, da so se med seboj kar najbolje spoznali in povezali, da bodo po svojih zmožnostih zastopali Slovenijo. .Naša delegacija šteje 38 udeležencev, med njimi je kar 5 naših fantov. Domen in Anej bosta pomembna člena slovenske reprezentance, v  nogometni ekipi so še Dejan, Peter in Mitja. Svetovne igre so eden največjih športnih dogodkov na Svetu letos. Udeležilo se ga bo 7000 športnikov in 3000 trenerjev iz 160 držav Sveta. Športniki bodo tekmovali v 25 športih . Od ponedeljka dalje pa jih boste lahko sledili na posebni podstrani:

https://www.specialna-olimpiada.si/poletne-svetovne-igre-specialne-olimpijade-berlin-2023.

V mesecu maju niso bili aktivni samo športniki, ki odhajajo v Berlin, več kot izkazali so se tudi udeleženci na regijskih igrah v Novem mestu, saj je 23 športnikov prineslo domov kar 17 medalj. Tako kot šport in umetnost tudi branje odpira okno v svet. V mesecu maju so bralci, ki so bili aktivni  in pridno brali skozi vse leto prejeli priznanja za svoj trud. V projektu  Mavrična bralnica  knjižnice Toneta Seliškarja iz Trbovelj ter Berimo skupaj knjižnice Mileta Klopčiča je v letošnjem letu sodelovalo kar 65 uporabnikov. Vsak izmed njih je na njemu prilagojen način seznanil z izbrano knjigo, jo prebral, se trudil razmeti vsebino, ali pa mu je pri tem pomagal kdo izmed zaposlenih ali staršev. Ravno to medsebojno povezovanje, raziskovanje in ustvarjanje gradiv tudi v lahkem branju – prilagojeni obliki pisanih besedil za osebe z intelektualnimi oviranostmi daje velik pomen enakovredni vključenosti  našim uporabnikov v širši družbeni prostor. Vse bolj postajamo prepoznavni v lokalnem okolju, slogan, vključeni in povezani vse bolj prepoznavajo tudi druge organizacije v ožjem in širšem družbenem prostoru, tako da se z veseljem odzovemo na najrazličnejša povabila kot so Parada učenja, Rdeči revirji, sodelovanje s Srednjo šolo Zagorje, sodelovanje z OŠ narodnega Heroja Rajka Hrastnika, povezovanje otrok iz hrastniškega vrtca  z našimi uporabniki pa je tako že kar tradicionalno. Na ta način že predšolski otroci dobijo izkušnjo druženja, komuniciranja spoznavanja oseb z različnimi oviranostmi. Prav tako kot vrtec pa postaja trdno in povezano sodelovanje tudi s projektom Miss Slovenije. Izbor že dolgo ni zgolj lepotno tekmovanje, temveč projekt z vsebino, ki deluje pod sloganom »Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo.« Izbrana so dekleta, ki jih poleg lepote odlikujejo tudi vrednote, kar dokazujejo tudi s povezovanjem z našimi uporabniki in stanovalci. Kandidatke za Miss Slovenije so tako v mesecu maju pripravile kuharsko delavnico in delavnico nege obraza.

S kratkim programom pa so poleg pevke Alye  popestrile tudi naš piknik v preteklem tednu, ki je odlično uspel. Dneve pa nam prijetno popestri tudi naša prostovoljka iz Turčije Aleyna, ki se s  svojim  znanjem zelo dobro vključuje v proces dela, se posveča uporabnikom, ki se  ne zmorejo vključevati v delovne aktivnosti, poleg tega pa je še dobra kuharica, saj je za nas pripravila pravo pojedino turških sladic in prigrizkov. Dogajajo se tudi izleti po delavnicah. Uporabniki so tako obiskali že Tehnološki park Celje, tropsko hišo v Celju, ZOO Land v Slovenskih konjicah …. Uporabniki dnevne enote Litija  so mesec maj izkoristili za delovne in manj delovne aktivnosti. Pridno poprimejo za delo, lepe sončne dni pa izkoristijo za izlet na Rožnik, skupaj krepijo zdravje na trim stezi na Bogenšperku, s pomočjo gozdne pedagogike  spoznavajo zakonitosti v naravi, obiskali so zeliščno kmetijo in se odpravili na izlet v Novo mesto. Ob vseh teh aktivnostih pa se zelo radi sprostijo z jogo in njihovo Alenko Vidgaj.

Podporne storitve socialnega vključevanja vse bolj postajajo prepoznavne v lokalnem okolju. Mreža plačanih prostovoljcev se širi in tako imajo naši uporabniki tudi na tem področju vse več možnosti za aktivno preživljanje svojega prostega časa, učenje in podporo pri neodvisnem življenju v svojih stanovanjih in  tkejo nova prijateljstva.

Stanovalci naših enot bivanja so lepe majske dni izkoristili za nabiranje vršičkov, da  bodo v obdobju prehladov lahko pregnali viruse z domačimi zdravili, sadijo okrasne rože, pripravljajo bivalko vrt in se imajo lepo prav vsak dan. Sploh če je na programu Eurosong se  znajo preleviti  v glasne navijače, ali pa deževen dan izkoristijo za ustvarjanje  zapestnic veselja, ali izdelavo oglasne table v lahkem branju.  Stanovalci enote bivanja Podvelnarji so se v  tem tednu odpravili na prvo »Potovanje za znanje in nove izkušnje« v Pacug, kjer je vsa infrastruktura prilagojena tudi težje gibalno oviranim osebam. Po fotografijah in informacijah, ki jih imamo se imajo odlično.

Zaposleni smo en delovni dan namenili strokovnemu izobraževanju, planiranju, spoznavanju dobrih praks in promociji za zdravje. Obiskali smo CUDV Radovljica, kjer so nas prijazno sprejeli in odgovorili na mnoga vprašanja. Z izmenjavo dobrih praks, pretokom znanja, delujemo povezano v dobro naših uporabnikov ter ožje in širše družbe v katero smo umeščeni.

Aktivno spremljamo, dajemo pobude tudi za sistemske spremembe na področju podpore odraslim osebam z intelektualno oviro, za katere še ne vemo, kakšne izzive nam bodo na koncu prinesle. Za bolj odločno in argumentirano zagovarjanje pravične sistemske podpore uporabnikom v Sloveniji, ne glede na to, kje in s kom živijo imamo sedaj lastne izkušnje videnega in slišanega v 2 skandinavskih državah (Švedska in Danska), ki sta v marsičem lahko vzor delovanja našega področja. Spoznano kaže, da smo z vizijo, delovanjem v zasavskem VDC-ju na pravi poti in je pomembno, da vztrajamo naprej v dobro uporabnikov. Šola športa in zdravega načina življenja, se nam je še posebej vtisnila v spomin. Ideje bomo skušali čim bolje uporabiti tudi v našem VDC.

Skupnost VDC, katere vodja sekcije direktorjev je Špela, se je sestala tudi s Skupnostjo CSD Slovenije, da še okrepimo medsebojno sodelovanje, v središče res postavimo uporabnika, skrajšamo pomembne postopke, po potrebi tudi v sodelovanju s sodišči. V ta namen smo imeli srečanje tudi z vrhovnima sodnicama, ki sta nam obljubili podporo.

Veliko problemov lahko razrešimo z dobrim medsebojnim sodelovanjem, brez izgovorov na sistem, v katerem vedno nekaj ne bo ok oz. bomo vedno lahko našli izgovor, zakaj se nekaj ne da. Zasavski VDC-jevci vemo, da se res veliko da, če je volja in če med seboj vsi deležniki dobro komuniciramo, se podpiramo

Vabimo vas na 2. srečanje svojcev.

V ponedeljek 12.6.2023 ob 16.00 svojce vabimo na 2. srečanje v letu 2023. Namen srečanja je predstavitev razlogov za prestavitev ure malice z avgustom 2023. Malica se bo prestavila iz 9:30 na 11:30 in je to (lahko) tudi kosilo. Po vzoru videnega v CUDV Radovljica, drugih slovenskih VDC-jev, pa na Danskem, z namenom bolj zdravega načina prehranjevanja  bomo čas malice prestavili. S tem bo uporabnikom laže uravnavati telesno težo, ki je pri marsikomu tudi zdravstven problem. Poleg tega bomo na sestanku preverili prisotnost v času poletja. Špela bo podala kratke povzetke sistemskega dogajanja, sprememb, videnega v skandinavskih državah in poudarila pomembno vzpodbujanje uporabnikov tako v VDC kot doma k zdravim življenjskim navadam.  Dobrodošle pa seveda tudi pobude in predlogi iz vaše strani. Čaka nas tudi 40. obletnica naše ustanovitve… Kar že vemo, da se bo dogajalo, vam povemo… Dobrodošli predlogi iz vaše strani, kako čim bolj vključujoče praznovati. Res lepo vabljeni, da se srečanja udeležite.

12.6. 2023 OB 16.00 URI 2. SREČANJE ZA SVOJCE

Pred koncem bi vas želeli opomnite še, da v VDC Zasavje vsak prvi ponedeljek v mesecu pod okriljem območnega združenja HOSPIC Celje deluje Sočutna točka. Za vse, ki bi se želeli pogovarjati o smrti, minljivosti, o vprašanjih s področja dedovanja, o vsem, kar vas skrbi in o čemer bi se želeli pogovoriti, razmišljati, deliti.

Jaz sem vesel, da sploh sem živ
Da to, kar rad ‘mam, sem odkril
Vedno sem premalo dal
In nisem čudežev spoznal.

( Ž.Serčič)

Informacijo pripravila:  Heda Kovač                                                                                         

Direktorica VDC Zasavje: dr. Špela REŽUN

Kategorije: Novice

Skip to content