Ena, dva tri in že je na vrata potrkala jesen, čeprav nas lepo vreme in visoke temperature razveseljujejo tudi v oktobru. Kakor bi se vreme želelo opravičiti za vse ujme, težave in nesreče, ki jih je povzročilo letos. Osvežilne poletne pijače bo kmalu zamenjala vroča čokolada in dišeč kakav, v trgovinah pa sploh, ni da bi govoril, saj se vsepovsod že prodajajo božično novoletni okraski. Pa je jesen s svojimi barvami, darovi, ki jih v letošnjem letu sicer ni v izobilju, vendarle tako lepa, tako dih jemajoča, če se le ustavimo in ne samo gledamo, ampak tudi vidimo.

In če je v naravi jesen nekakšna priprava na zimo ni v VDC-ju prav nič jesensko. Kar težko je izmed vseh aktivnosti in dogodkov, ki se drug za drugim dogajajo v naši dnevni enoti v Zagorju in v Litiji, v naših enotah bivanja, podpornih storitvah, športnih dogodkih in aktivnostih… Praznovali smo rojstne dni, zaključili s Potovanji za znanje za leto 2023, saj so se uporabniki srečno in polni navdušenja ter veselja vrnili iz Pomerja pri Medulinu ter iz Varaždinskih toplic. Vse utrinke in vse dogodke je na listu papirja kar težko podoživeti, jih pa redno objavljamo na našem fb in instagram profilu in upamo, da imate možnost, da jim lahko sledite.

V okviru praznovanja okroglih 40 let 6. 1. 2024  je naše prizadevanje ciljno usmerjeno v razvoj storitev po meri uporabnika, vključenost v družbo. Na okrogli miz VKLJUČUJOČE DELO ZA VSE so spregovorili  tako uporabniki, predstavniki ministrstva, lokalne skupnosti, kot tudi vodilni različnih zasavskih podjetij in javnih zavodov; Vrtec Zagorje, Dom Izlake, Knjižnica Trbovlje, Dewesoft, Kumplast, JE&GR….,.ki bi bili pripravljeni uporabnike z intelektualno oviro vključiti v občasne (priložnostne) delovne aktivnosti, ki si jih želijo.

Uporabniki so sami povedali, da bi jim družbeno priznanje in možnost vključitve veliko pomenilo, moramo pa vsekakor kot družba narediti korak naprej v razmišljanju, da ne razmišljamo za uporabnike, temveč smo samo podpora in pomoč pri uresničevanju njihovih želja.

Prelomna je bila tudi USTANOVNA SEKCIJA UPORABNIKOV VDC SLOVENIJE v našem VDC-ju. Do srečanja je prišlo izključno zaradi želje samih uporabnikov po medsebojnem povezovanju.

Na samem srečanju so bili zelo konkretni, skupne pobude bi lahko združili  predvsem v željo  po spoštovanju drugačnosti, vključenosti v okolje v običajna društva, želijo si več medijske prepoznavnosti, več aktivno in kvalitetno preživetega prostega časa po  njihovi meri  in predvsem več možnosti odločanja nasploh o svojem življenju. Srečanja sta se udeležila tudi  zagorski župan g. Matjaž Švagan in novo izvoljena Miss Slovenije Alida Tomanić, ki bo širila glas uporabnikov med mlade, ki gradijo  našo prihodnost.

Kombi VDC-jevcev je bil prisoten tudi na finalu Miss Slovenije v Radljah ob Dravi, saj je bila letošnja lesena krona za miss Slovenije izdelana ravno v našem VDC-ju pod mentorstvom Jureta Gačnika, ki je v izdelavo vključil uporabnike. Uporabnik Ernest Mešić je krono je na sami prireditvi krono predal. Skupaj z nami so bili na prireditvi tudi uporabniki VDC Radlje ob Dravi. Pomembno je naše medsebojno povezovanje in sodelovanje.

Izpostaviti je potrebno še 3  kulinarične, vključujoče dogodke, na katerih smo pekli funšterc, pripravljali grenadirmarš in kuhali ajmoht. Na vseh treh dogodkih so sodelovali uporabniki v okviru podornih storitev in dokazali, DA s podporo sočloveka ZMOREJO timsko zmagovati.

Med pomembnejšimi informacijami je prav, da izpostavimo zmanjšan delež kooperacijskega dela. O tej temi so se danes na sestanku predstavnikov uporabnikov z direktorico pogovarjali tudi uporabniki.  Prihodek in količina kooperacijskega dela se je glede na pretekla leta več kot prepolovila, zaradi česar so posledično tudi nagrade precej nižje. Uporabniki imajo veliko ostalih aktivnosti na razpolago in so lahko aktivni na različnih področjih. Tudi dogodek, ki so ga predlagali uporabniki, npr. kulinarično druženje Pr Čop s Tanjo Žagar imajo strošek, ki ga ministrstvo ne krije, ampak si moramo takšne stvari enostavno prislužiti, dobiti sponzorje, donatorje. Organiziramo pa izključno aktivnosti, za katere uporabniki izražajo željo in ki so jim v veliko veselje.

Izpostaviti velja tudi mednarodno povezovanje in sodelovanje. V Litijski enoti VDC-ja so gostovale strokovne delavke iz Estonije, ki smo jim predstavili sistem socialnega varstva v Sloveniji. Ogledale so si vse enote in se vključile v delo v Litiji. Trenutno pa sta na ESC izmenjavi v Italiji  dva uporabnika z mentorjem, kjer krepijo svoje socialne veščine, širijo krog poznanstev, se učijo samostojnosti v tujem okolju in spoznavajo znamenitosti kraja Pordenone kjer bivajo in okolice.

V kratkem Vas bodo kontaktirali mentorji skupin in vas povabili na skupna srečanja po posameznih delavnicah, kjer boste lahko izpostavili vaše predloge, želje, neuresničena in uresničena pričakovanja. Prijetno je, če se lahko srečamo z vsemi na enkrat, vendar smo postali enostavno preveliki in tako se izgubi priložnost za individualni pogovor in klepet. Kljub temu pa smo veseli vsakega vašega obiska, telefonskega klica, klepeta…

Opozorimo samo še na to, da je VDC Zasavje v PONEDEJEK 30.10.2023 ODPRT LE ZA NUJNA VARTSVA, KI JIH PREDHODNO JAVITE MENOTRJU V DELAVNICI . Z delom ponovno pričnemo v četrtek 2.11.2023.

Ob zaključku informacije sem se spomnila  misli, Dalajlame, ki je nekoč zapisal:

Ne potrebujemo templjev niti zapletene filozofije,« dodaja dalajlama. »Naše srce in možgani so naš tempelj, filozofija pa je prijaznost,« pravi. Prijaznost in srčnost nas nič ne staneta, blaginja in sreča, ki nam ju prinašata, pa sta občutni in plemenitita tako prejemnika kot naše življenje« Ni kaj dodati.

Informacijo pripravila: Heda Kovač                                                                                                         
Direktorica VDC Zasavje: dr. Špela REŽUN
Kategorije: Novice

Skip to content