Marec je mesec napredka in novih poti, zato ne premlevajmo preteklosti. Tam smo že bili. Kam gremo danes, z mislimi, dejanji, energijami, katerim vsakodnevno namenjamo pozornost? Naša Špela pravi, vse zmoremo, če smo le pozorni nato, kam in kako usmerjamo našo energijo.  Stopimo korak naprej: usmerjajmo jo namerno v smer. Ne v spreminjanje drugih, temveč v zavedanje in naš osebni odnos do stvari, ljudi, dejanj …

SODELOVANJE S SVOJCI

V tokratnem nagovoru želimo vaših povratnih informacij glede mesečne informacije. Jo preberete, se vam zdi koristna, izveste kaj novega, ali jo preprosto vržete proč in informacije pridobite iz drugih virov?

Hvaležni bomo za vsako konstruktiven predlog, v kakšni    obliki bi  vam bilo najbližje, da informacije pridejo do vas.

Svoja mnenja lahko kadarkoli  oddate mentorjem v delavnici, direktorici Špeli, Hedi, Boštjanu, komurkoli ….

V letu 2023 je v VDC Zasavje zaživela SOČUTNA TOČKA pod okriljem društva HOSPIC. Vsak prvi ponedeljek v mesecu med 17:00 in 18:00 uro so naša dekleta na razpolago  za pogovor in pomoč.

Od meseca aprila dalje pa vam bomo v tem času na razpolago tudi strokovni delavci in sodelavke VDC-ja. Izjemoma bo druženje za vse vas, ki bi se želeli z nami pogovarjati, ki nas želite kaj vprašati, pa težko najdete priložnost, ki si želite bolj sproščenih druženj v manjših skupinah v mesecu aprilu (zaradi velikonočnih praznikov) 8. 4. 2024 ob 17:00 uri v VIP SOBI VDC-ja. Zaposleni se bomo med seboj menjavali, tako, da boste lahko pridobivali informacije od različnih oseb, odvisno od interesa. Veselimo se druženja tudi v bolj neformalnih oblikah.

V mesecu marcu tudi v zagorski dnevni enoti pričenjamo s sodelovanjem z ZD Zagorje, in sicer zdravstvenim vzgojnim centrom, ki daje poudarek na preventivi, torej preprečevanju bolezni, zdravemu življenjskemu slogu, ustrezni skrbi za higieno zob, telesa, skratka vsem, kar je v povezavi z zdravjem.

Vsebine so prilagodili posebej za nas, zato spodbudite doma vaše sinove, hčerke, varovance, da bi se odločili za sodelovanje. Bo luštno, prijetno, zanimivo in koristno. V obliki različnih delavnic se bomo srečevali 1x tedensko. V  mesecu marcu so vam verjetno naši zainteresirani  uporabniki prinesli domov v podpis soglasje za sodelovanje v zobozdravstveni preventivi, kjer bo diplomirana medicinska sestra  skozi vse leto spremljala in spodbujala uporabnike k rednemu in pravilnemu čiščenju zob.

Vabljeni tudi na skupno srečanje za svojce, ki bo v ponedeljek 25. 03. 2024 ob 16:00 uri v prostorih VDC-ja.

V letošnjem letu ne bomo vabili predavateljev. Poročilo za preteklo leto in načrtovane aktivnosti ter naš utrip Vam bomo predstavili kar sami z direktorico Špelo.

Tekoče aktivnosti

Vseh dogodkov, ki jih je v tako pri nas v Zagorju, kakor tudi v Litiji veliko, ne bomo posebej navajali. Lahko jih spremljate preko FB  ali Instagram profila, navajali bomo sedaj le nekaj večjih, dalj časa trajajočih ali projektov.

V VDC Zasavje z naslednjim tednom prihaja novi prostovoljec iz Turčije, ki bo v VDC prihajal 3x tedensko, kot dodatna pomoč in popestritev. ESE prostovoljcev, kot jim rečemo, smo v VDC-ju že navajeni in so se izkazali kot dobrodošla popestritev in dodatna pomoč.

Uporabniki se bodo usposabljali (delavnice z različni akterji že potekajo) v javnem nastopanju v okviru mednarodnega projekta »Začne se z mano«, kjer bomo skupaj z njimi in različnimi sorodnimi organizacijami iz Evrope oblikovali platformo za podporo izvajanja delavnic s strani uporabnikov.

Imeli bomo tudi študijski obisk uporabnikov na Švedskem (2024) in v Španiji (2025).

Ogledi gledaliških predstav, nastop v DD Trbovlje, obisk vrtca, sodelovanje naših uporabnikov z Enoto vrtca Smrkci, vzpostavitev sodelovanja naših uporabnikov in uporabnic z zasavskimi domovi za starejše kot oblika družabništva, gostili smo profesorico in nekaj študentk s fakultete za socialno delo.

V enotah bivanja se peče, na obisk prihajajo kandidatke za Miss Slovenije in poskrbijo za prijetne aktivnosti skupaj s stanovalci, vrstijo se praznovanja, ustvarjalne delavnice in delavnice sproščanja. Utrip dogajanja v DE v Litiji pa vam aktivni Litijani predstavijo posebej, saj tudi v  Litiji na polno izkoristijo vsak trenutek.

Resno- pomembno!

Zaradi previsokih cen se z aprilom 2024 ukinja pogodbeni prevoz Lakner na relaciji Hrastnik – VDC Zasavje. Za vse uporabnike, ki sami ne zmorejo uporabe javnega avtobusnega prevoza, bomo skupaj iskali rešitve. Več informacij o spremembi in časovnici bomo posredovali na skupnem srečanju za svojce dne 25. 3. 2024. Prizadevali si bomo, da se čim prej vzpostavi direktna linija Hrastnik – Zagorje, kar bi tako dijakom srednjih šol kot tudi našim uporabnikom zelo olajšalo način prihoda v VDC in iz njega.

JAVLJANJE ODSTNOSTI

Zaradi čim boljše organizacije dela in odjavljanja kosil je potrebno odsotnost uporabnika sporočiti mentorju najkasneje do 7.30 vsako jutro oziroma povedati že prej, če se ve, da uporabnika ne bo v VDC.

DELAVNICA 1 in 2 –       03 56 55 457

DELAVNICA 3 in 4 –       03 56 55 459

DELAVNICA 5 in 6 –       03 56 69 790

DELAVNICA 7 in 10 –     03 56 55 453

DELAVNICA 8 in 9 –       03 56 55 451

VDC ZASAVJE              03 56 69 790

Samo še opomnik

1.4. 2024 je velikonočni ponedeljek in dela prost dan. V mesecu aprilu z rednim delom in aktivnostmi pričnemo 2. 4. 2024.

ZAKLJUČEK

Za konec pa dobronameren in zelo koristen nasvet naše Špele iz delavnice Hvaležnosti in sproščanja. V današnjem času, ko vsi samo hitimo, se nam vse zdi samoumevno.

Špela nas je nagovorila, da vsako jutro, preden odpremo oči oz. takoj ko jih, pomislimo vsaj na 3 stvari, ljudi, dogodke, za katere smo hvaležni oz. se jih veselimo v tistem dnevu ali tudi za naprej. Enako naredimo tudi zvečer, ko zapremo oči. Pomislimo, komu vse, za kaj vse je prav, da se zahvalimo in nato v miru zaspimo.

Informacijo pripravila : Heda Kovač

Direktorica VDC Zasavje: Dr. Špela REŽUN

Like this:

Skip to content