Ker je ravno mesec maj, mesec v katerem zacvetijo in zadišijo šmarnice mi je na misel ponovno prišla črtica Prežihovega Voranca Solzice. Mogoče tudi kot predlog za skupno branje in obuditev kakšnega lepega spomina.

Nekega sobotnega večera, ko sta oče in mati sedela na hišnem pragu in strmela v jasno, dišečo vigredno noč, je mati vzdihnila: »Oh, kako rada bi nesla jutri v cerkev solzice, pa jih nikjer več ni.« »Za solzice pa je letos že prepozno. Če jih v Peklu ni, jih nikjer več ni,« je odgovoril oče čez nekaj časa. Ob besedi Pekel me je spet streslo in komaj sem čakal, da smo vstali, zaklenili hišo in šli spat. Ponoči dolgo nisem mogel zaspati, ker mi je neprestano silil ta strašni kraj pred oči. Nekje v globini srca pa mi je odmeval tudi materin vzdih o solzicah. Solzice in Pekel – kako čudne stvari so to. Solzice sem imel neznansko rad in sem za njimi pretaknil vse robovje okrog domačije. Le v Peklu nisem vedel zanje. Prihodnje jutro sem se zbudil zelo zgodaj. Nenadoma me je čudna sila dvignila z mesta, kjer sem stal, in začel sem leteti čez polje proti Peklu. Dospel sem na rob Pekla in se zgrozil pred črno jamo, videti pa je nisem hotel, zato sem se z zaprtimi očmi spustil čez rob na dno Pekla, sluteč tam doli ob skalah skrite solzice. Šele ko sem bil spodaj, sem odprl oči. Našel sem cele šope dehtečih solzic in jih začel hlastno trgati. Pri tem si nisem upal ozreti nikamor drugam. Poln neke svete tesnobe sem slišal šumenje studenca in njegov grozovit odmev, ki je v jutranji tihoti bil še silnejši kakor po navadi. S polnim naročjem solzic sem se zagnal iz Pekla in v eni sapi bežal proti domu, kamor sem prihlačal ravno v trenutku, ko je mati stopila na hišni prag. Ta trenutek je daljno sonce poslalo svoj prvi sončni žarek na dvorišče in po njem se je razlila prelepa svetloba. Sredi te svetlobe je stala mati, prečudno lepa in vsa ožarjena, kakor prikazen iz nebes. Planil sem prednjo s polnim naročjem cvetlic in ji zmagoslavno zaklical: »Mati, mati … solzice …«

SODELOVANJE S SVOJCI

Pod okriljem društva HOSPIC.  V letu 2023 je v VDC Zasavje zaživela SOČUTNA TOČKA prvi ponedeljek v mesecu med 17:00 in 18:00 uro  so  naša dekleta na razpolago  za pogovor in pomoč. Naslednje srečanje bo 3.6.2024 ob 17:00 v VIP sobi VDC-ja. Veseli bomo vaše družbe.

Od meseca aprila dalje smo Vam  v tem času na razpolago tudi strokovni delavci in sodelavke VDC-ja. Izjemoma bo druženje za vse vas, ki bi se želeli z nami pogovarjati, ki nas želite kaj vprašati, pa težko najdete priložnost, ki si želite bolj sproščenih druženj v manjših skupinah. Zaposleni se bomo med seboj menjavali, tako, da boste lahko pridobivali informacije od različnih oseb, odvisno od interesa. Veselimo se druženja tudi v bolj neformalnih oblikah.

PRIČETEK POTOVANJ ZA ZNANJE

23.5.2024 se pričenjajo letošnja potovanja za znanje. Prva skupina odhaja v Bohinj. Zaposleni, ki posamezno potovanje organizirajo bodo pravočasno pošiljali informacije in obvestila z vsemi informacijami in podatki.  Kontaktne osebe za posamezna potovanja so:

Bohinj: Blaž Izlakar: 051 480 255

Pomer pri Puli: Boštjan Bizjak: 040 425 837

Pacug: Petra Zakonšek: 030 239 049

IZLETI ZA UPORABNIKE

V letošnjem letu  na predlog uporabnikov organiziramo različne tematske izlete za uporabnike, pri čemer je cilj, da je vsak uporabnik na enem izmed izletov. Vsak uporabnik prejme iz  skupnega sklada bonus v višini 30€ na uporabnika, ki se uporabi za organizacijo prevoza, razliko, če je to vstopnina,  ogled ali karkoli pa je strošek uporabnika.

14.5. 2024 tako odhaja prva skupina v Gardaland. Vse informacije bodo prav tako na posebnem obvestilu, ki ga boste prejeli do konca tedna. Odgovorna oseba za doživetje in izpeljavo Gardalanda:  Robert Fištrek  070 722 902 in Špela Režun – 031 239 782.

Naslednji večji izlet se načrtuje na Slovensko obalo (predvidoma v mesecu septembru), ki je v prvi vrsti namenjen najtežje gibalno oviranim uporabnikom. Uporabniki so se v večini že prijavili. Odgovorna oseba za izpeljavo izleta:

Marta Klopčič: 041 342 577

Resno- pomembno!

17. IN 18.5.2024 IMAMO TAKO KOT VSAKO LETO ZAPOSLENI STROKOVNO IZOBRAŽEVALNE PLANSKE DNI. 17.5.2024 BO VDC ODPRT LE ZA NUJNA VARSTVA. ENOTE BIVANJA DELAJO NEMOTENO. POTREBO PO ORGANIZIRANEM VARSTVU TAKOJ PO PREJEMU OBVESTILA SPOROČITE HEDI NA 051 334 860.

HVALEŽNOST

V nedeljo 5.5.2024 je potekal dobrodelni tek za Vidkovo srajčico v organizacij Tanje Grm in  Active Cross. Zbrani prostovoljni prispevki in donacije  v višini 4.600,00€ bodo namenjeni VDC Zasavje  – Enota Litija za večjo vključenost uporabnikov v družbo. Hvaležni vsakemu, ki je prispeval svoj dobrodelni kamenček, da je bila prireditev izpeljana v tako velikem številu, kjer ni primanjkovalo dobre volje in +++ energije, ki daje veselje in moč.

AKTIVNOSTI

Aktivnosti v VDC-ju res ne primanjkuje. O dogajanju iz enot bivanja in obeh dnevnih enot sproti obveščamo preko družabnih omrežij. Naj navedemo le, da redno sedaj tudi v Zagorju potekajo zdravstveno vzgojne delavnice V povezavi z ZD Zagorje. Ena izmed  aktivnosti je tudi skrb za pravilno higieno zob, zaradi česar prosimo uporabnike, da na dan, ko potekajo zdravstvene delavnice s seboj v VDC prinesejo zobne ščetke, da se učijo pravilne higiene zob. Ne bo odveč, če jih vsake toliko časa o tem

povprašate in spomnite. Lahko pa imajo dodatno zobno ščetko, lonček in zobno pasto kar v VDC-ju, kar bo še najlažje.  

Redno potekajo tudi kuharske delavnice preko Zasavske ljudske univerze. Udeleženci se na vsaki delavnici naučijo nekaj novega, postajajo bolj samozavestni, potrebujejo le priložnost in možnost, da svoje znanje tudi pokažejo.

PIKNIK OB 40. LET VDC-JA

28.5.2024 od 11:00 ure dalje bo na dvorišču VDC-ja potekal piknik za uporabnike in svojce. Obljuba dana  v mesecu januarju na slavnostni prireditvi bo z glasbenim gostom Viljem Resnikom dobila svoj epilog. Za udeležbo na piknik se je potrebno prijaviti na spodnji prijavnici. Udeležba na pikniku je za uporabnike brezplačna, za vse ostale družinske člane, prijatelje, podpornike je prispevek za piknik 10€, ki ga boste poravnali po položnici.

Prosimo, da spodnjo prijavnico izpolnite in oddate  najkasneje do 16.5.2024 svojemu mentorju/mentorici ali pošljete po e- pošti na domen.pociecha@vdc-zasavje.si.

Na pikniku Vas bomo seznanili z vsemi organizacijskimi spremembami, ki se nam bodo zgodile, tako, da  res dobrodošli vsi, da se skupaj poveselimo in nazdravimo preteklosti in prihodnosti.

ZAKLJUČEK

Če smo današnjo informacijo pričeli literarno je prav, da jo udi končamo. In to z Manco Košir, ki je v mesu šmarnic – beline odšla v Svetlobo.

Kategorije: Novice

Skip to content