Človek kar težko verjame, da smo še nedolgo nazaj zavijali novoletna darila, sedaj pa je polovica leta mimo, kot bi pihnil veter. Šole so skoraj že zaprle svoja vrata in se prepustile počitku, VDC-jevci pa skušamo v teh toplih dneh poleg dela, vsaj med odmor, poiskati senco v hladu naših dreves, ki nam s svojimi krošnjami že nudijo prijetno senco. Če pa smo obdani še s prijatelji, pa je to le prijetna iskrica, ki nam polepša dan.

Lepota počitnic ni odvisna od samo od kraja, ampak od tega s kom in kako preživiš svoj prosti čas.

Počitnice so lahko enkratne tam, kjer smo. Kjerkoli pravzaprav. Dobrodošlo se nam zdi, da je vsakodnevna rutina vendarle malce drugačna. Jutranja kava z manj naglice, prebiranje kakšne zanimive knjige tudi čez dan in ne samo zvečer, ko se nam od dneva in vsega kar se nam je v dnevu zgodilo, oči kar same zapirajo.  Med počitnicami počnimo stvari, ki nas veselijo, bodimo obkroženi z ljudmi, ki so nam pri srcu. Bodimo sproščeni in uživajmo – pa naj bo to doma, v bližnjem parku, v gozdu, ob bližnji reki, v hribih, na morju ali pa na drugem koncu Sveta.

INFORMACIJE ZA SVOJCE

V zadnjem času tudi po sredstvih javnega obveščanja slišimo precej pritožb glede spremenjenih voznih redov avtobusov v javnem potniškem prometu. Na spremembo so nas opozorili tudi naši uporabniki. Alja je želela uradno pridobiti spremenjen vozni red na Nomagu, vendar ji niso znali pojasniti, zakaj prihaja do sprememb in so naš klic smatrali kot pritožbo. Prosim, da sledite informacijam in sproti preverjate tudi sami kdaj in kako vozijo avtobusi – najboljše preveriti kar po  telefonu, saj spletne strani niso sproti posodobljene.

DOPUSTI Z NUJNIM VARSTVOM

Prisotnost med poletnimi meseci ste javili preko posebnega obvestila, tako, da se je na podlagi tega naredila tudi prisotnost zaposlenih med počitnicami in koriščenji letnega dopusta. Prevozov v primerih nujnega varstva ni. Če od 29. 7. do 16. 8. 2024 potrebujete nujno varstvo, morate sami zagotoviti prevoz do in iz VDC, enote Zagorje. Za dogovor se obrnite na Domna Pociecho 040 607 400.

ZASEDENOST BIVALNIH KAPACITET V VDC ZASAVJE

Na srečanju Strategije bivanja v Zasavju je direktorica Špela poudarila da so naše kapacitete bivanja 100% zasedene. Nadaljnjega širjenja kapacitet VDC Zasavje ne bo več, saj je sistem na zgornji meji obvladljivosti kakovostnega izvajanja storitev. Dodatne namestitve v institucionalnem varstvu so mogoče le na račun dodajanja dodatnih postelj v enoposteljne sobe, kar ni v skladu s strategijo deinstitucionalizacije, zato računamo na drugačne rešitve – dejanja v spremembi zakonodaje s strani pristojnih in dodatne akterje, izvajalce v Zasavju in v Litiji, ki bodo v lokalnem okolju prevzeli odgovornost za oblikovanje podporne mreže bivanja na uporabnikom prilagojene načine – stanovanjske skupine s stalno pokritostjo s kadrom in podporne storitve bivanja v obsegu vsaj 30 ur na uporabnika, če živi samostojno.  Vse prejete vloge – naša čakalna vrsta, na kateri je trenutno 17 uporabnikov so evidenčne, kar pa v primeru, da nastane potreba po namestitvi  ne pomeni, da bo VDC Zasavje v danem trenutku razpolagal s prostim mestom, temveč se bo s pomočjo CSD-ja koordinatorja/ke za invalidsko varstvo iskala najustreznejša rešitev. Direktorica Špela je na sekciji direktorjev slovenskih VDC-jev poudarila,  da lahko kdorkoli zmed že obstoječih izvajalcev ali iniciativa staršev prične z izvajanjem aktivnosti za  pridobitev soglasja ali koncesije za izvajanje storitve bivanja na področju Zasavja.

AKTIVNOSTI

O vsakodnevnih dogodkih je vse sproti objavljeno na našem FB profilu. Uradne zadeve, mesečne informacije, glasilo Kamenčki, glasilo VDC kotiček in vse ostale splošne informacije pa vedno najdete tudi na naši spletni strani. V tokratni mesečni informaciji  vas že sedaj vabimo na prireditev naše KS Franc Farčnik (KS pod katero, glede na našo lokacijo spadamo)  PERKMANDELJC VABI V SVOJO DEŽELO. V SOBOTO, 17. 8. 2024. Vabilo s programom prilagamo. VDC-jevci takšne dogodke izkoristimo za našo večjo vključenost, prepoznavnost, sodelovanje. Rezervirajte si ta dan, da ga preživimo skupaj.

Ob koncu Vam zaželimo, da si povsem brezplačno privoščite katero izmed sestavin iz zgornje fotografije. Nič ne stanejo, lahko pa nam bolj kot luksuzne počitnice napolnijo naše baterije.

Informacijo pripravila: Heda KOVAČ      Direktorica: dr. Špela REŽUN

Kategorije: Novice

Skip to content